Министър Шалапатова настоява за коригиране на минималната работна заплата

Последните данни показват увеличение от 12% на пенсиите, което е било хармонизирано с индекса на потребителските цени. Положителен сигнал е и нарастването на минималната работна заплата, като от следващата година тя ще се определя като 50% от средната работна брутна заплата. Това заяви социалният министър Иванка Шалапатова в интервю за NOVA.

“Доходната политика все още не изпълнява очакванията на много българи. Хората очакват по-съобразено обезщетение за ръста на цените. Настъпи моментът минималната работна заплата да бъде коригирана след постигнат консенсус между социалните партньори. Още при назначаването си заявих на работодателските и синдикалните организации, че разчитам на конструктивен диалог”, добави тя.

Шалапатова смята, че свързването на социалните помощи с прага на бедността е положителна тенденция. “Прагът на бедността е 504 лв. и през средата на годината бяха въведени редица помощи с финансиране от бюджета до края на 2023 г. Тази тенденция ще продължи и през следващата година”, поясни министърът и посочи еднократната помощ при бедствия като пример.

Относно дефиницията за “енергийно бедни”, която се разработва, тя заяви: “В продължение на повече от десет години нямаше споразумение в България относно механизма за минимална работна заплата и дефиницията на енергийна бедност. Как можем да не успеем да намерим правилното решение за толкова дълго време, като сме част от ЕС?”, коментира Шалапатова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *