Министър на отбраната: летището в Добрич засега остава на военните

Въпреки исканията на община Добрич, Министерството на отбраната отказва да предостави бившето военно летище в града за интермодален терминал поради усложнената международна обстановка. Това се дължи на факта, че летището може да бъде използвано за цели, свързани с отбраната и сигурността на страната. През 2023 година няма планове летището да бъде превърнато в имот с отпаднала необходимост и да бъде дарявано или продавано, както заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в отговор на въпрос на депутата Ивайло Мирчев от партията “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП–ДБ).

По устройствения план на града, общината на Добрич желае бившето летище да се превърне в интермодален терминал, който да функционира като логистичен център със складови площи и възможности за обслужване на автомобилен, железопътен и въздушен транспорт. Мирчев подчертава необходимостта от развитие на този проект, който може да допринесе за икономиката и създаването на нови работни места, благодарение на близостта му до железопътната линия и пътищата, свързващи Добрич с Варна и Варненското пристанище.

Бившето военно летище включва няколко земеделски находища, включително излитателната и кацателната писта, както и пътеките за маневриране на самолетите.

Тагарев отговори на Мирчев, като подчертава, че решенията относно бившето военно летище трябва да бъдат взети съгласно стратегическия подход в областта на военната и освободената инфраструктура.

“… визията за летището ще се определи, съобразно необходимостта от провеждането на различни политики, от ангажираността на България с проблемите на международното сигурност и стабилност и с усилията на НАТО в тази насока”, подчерта министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми