,

Международен форум в София представя важността на женското предприемачество

Разчупването на стереотипите и предразсъдъците: Международен форум в София разглежда ключовото значение на женското предприемачество

Днес се проведе Международният форум “Насърчаване на женското предприемачество: Ключ към икономически растеж и устойчиво бъдеще”, организиран от Dir.bg и подкрепен от bTV Media Group. Събитието, което се състоя в София, събра вдъхновяващи лектори, иноватори, предприемачи, лидери, представители на бизнеса и публичния сектор, финансови институции и пионери от различни индустрии, за да обсъдят предизвикателствата, възможностите, стереотипите и трансформацията. Сред известните участници бяха Евелин Регнер, член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и член на Комисията по правата на жените и равенството между половете, както и много други успешни дами.

Иван Коловос

Модератор на първия панел от форума бе Милена Стойчева, изпълнителен директор на Junior Achievement Bulgaria. Сред водещите лектори бяха Росица Карамфилова, служебен министър на околната среда и водите, и Евелин Регнер – член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. След последвалата дискусия също взеха участие Жанет Захариева, председател на Сдружение “Дамски форум”, Лидия Шулева – член на Управителния съвет на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) и Пламена Чернева – основател и изпълнителен директор на WonderCoders.

“Е ясно, че трябва да инвестираме в сферите, където жените са най-активни, да финансираме инициативи и да поемем риска да предоставяме гаранции чрез Европейската инвестиционна банка. Има фонд със стойност над 300 милиона евро, предназначен за насърчаване на равенството между половете. Борим се, за да докажем, че равенството между половете е ключов параметър в цялата програма Invest EU. Само по този начин можем да постигнем успех и да насочим средствата там, където са нужни”, заяви Евелин Регнер.

На сесията “Равенството между половете и насърчаване на женското предприемачество: Аргументи за по-сериозната роля на жените в бизнеса” бяха представени интересни изказвания. Модератор на панела бе проф. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, а водещ лектор бе Наталия Олсън, директор в “Plug and Play” за правителствения сектор. В дискусията се включиха и други изявени специалисти като Бойко Таков – председател на ИАНМСП, Жаклин Цочева – директор “Корпоративни комуникации, регулаторни въпроси и устойчиво развитие” в Кока-Кола ХБК България и Зорница Русинова – председател на Икономически и социален съвет.

В дискусията “Преодоляване на стереотипите, психология на предприемачеството и изграждане на устойчивост за жените-предприемачи и инвеститори” модератор беше Михаил Петров, изпълнителен директор на Schwarz IT Bulgaria, а водещ лектор – главният оперативен директор на bTV Media Group, г-н Йовчев. В дискусията също участваха Биляна Манолова – заместник-председател на Българо-испанска търговска камара, Кристина Лазарова – съосновател на Platform Brown to Green, Зорница Янкова – директор Човешки ресурси за ЮИЕ на Аурубис, Шарън Коен – партньор и главен оперативен директор в Qumra Capital и Орит Горен – главен оперативен директор на JFrog Ltd. Г-н Йовчев подчерта важността на жените в предприемачеството и инвестициите, и как те могат да създадат промени в света. Отбеляза се, че бизнес пейзажът претърпява големи промени и разнообразието е от ключово значение за успеха в икономиката. Той подчерта също така предизвикателството за повишаване на представителството на жените в ръководни позиции.

Темата на четвъртия панел на форума, организиран от DIR.BG, бе “От финансиране до менторство: подкрепа за жените в бизнеса. Ролята на жените – инвеститори за по-приобщаваща бизнес среда”. Основен говорител беше Елена Николова, community Director в SEO Angels, а модераторът бе Бистра Кирова, управляващ партньор в Sofia Angels Venture. В дискусията участваха Делян Ганев, партньор в Morningside Hill Capital Management, Олга Марсенак, съосновател на NASEKOMO, и Мария Петрова, ръководител продажби в Nploy.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *