Медицински служители организират протест срещу политиката на МЗ и изискват отставка на министъра

Служители от спешна помощ ще организират протест пред Министерството на здравеопазването и ще подготвят национална стачка, изразявайки своето несъгласие с политиката на нарастване на доходите в сектора. 

Организирането на протеста пое синдикатът “Защита”, след като отхвърлиха предложението за диференцирано увеличение на заплатите в системата. Въпреки че “Защита” настояваше за по-значително увеличение на заплатите на шофьорите на спешни линейки и фелдшерите, на практика беше прието средно увеличение от 22% за различните професионални групи – лекари, медицински сестри, фелдшери, парамедици и шофьори на линейки.

Така шофьорите на линейки ще получат по-малко увеличение поради по-ниските си заплати. Поради този факт, представители на “Защита” настояват за отставката на министъра на здравеопазването, Христо Хинков.

“Ще се обърнем към министър-председателя на Република България да отстрани министъра на здравеопазването и да реши проблема, който създаде проф.Хинков. Загубено е категорично доверието към министъра на здравеопазването, защото откакто е встъпил на поста само създава проблеми, а не ги решава. След като така брутално излъга работещите с увеличение на заплатите и обеща, че исканията ще бъдат изпълнени, той ще излъже и работещите с категорията на труд, която гръмко обеща, както и ще излъже, че вдигне купоните за предпазна храна, които не са вдигани от 15 години”, заявяват от синдикат “Защита”. 

Според тях, съществуват множество други причини както в Централната служба по медицинска помощ, така и в болниците, където заплатите и условията на труд не са били подобрени, като все повече болници се оказват на ръба на фалит

Представителите на “Защита” категорично заявяват, че Христо Хинков не е в състояние да се справи с предизвикателствата в областта на здравеопазването. Затова на 21.08.2023 г. от 10:30 часа пред Министерството на здравеопазването всичките засегнатите се збират на нов протест, а сборната точка ще бъде на паркинга пред пл. “Ал. Батенберг”. Там шофьорите на спешни линейки ще предадат ключовете си на министъра, г-н Кокалов, г-жа Ваня Григорова и представители на работодателите, след като той бъде свален от поста си, и ще бъдат определени като шофьори в Централната служба по медицинска помощ в София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми