,

Мария Габриел се срещна с Урсула фон дер Лайен в Брюксел и обсъдиха въпросите за Украйна и присъединяването на България към Шенген

В рамките на работната си посещение в Брюксел, заместник-министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел проведе среща с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Това съобщи информационната агенция Дарик.

Урсула фон дер Лайен поздрави Мария Габриел за нейната нова длъжност като заместник-министър-председател и министър на външните работи в правителството, избрано на редовни избори, и й пожела успех в новите й ангажименти. Мария Габриел представи на фон дер Лайен приоритетите на кабинета.

Присъединяването на България към Шенген беше една от централните теми, обсъдени по време на разговора. Това остава важен въпрос за страната. Мария Габриел изрази благодарност към Урсула фон дер Лайен за подкрепата на Европейската комисия по този ключов въпрос.

Срещата се фокусира и върху предизвикателствата, пред които е изправена България във връзка с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. Мария Габриел потвърди пред председателката на ЕК ангажимента на правителството да продължи активната работа по всички задачи, свързани с присъединяването към еврозоната.

В края на срещата Мария Габриел и Урсула фон дер Лайен подчертаха значимостта на солидарността и единството на Европейския съюз в контекста на подкрепата за Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *