,

Мария Габриел призова външните министри на Европейския съюз да укрепят сигурността в Черно море

На предходния ден преди официалното откриване на 78-тата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН), външните министри на Европейския съюз се срещнаха с цел синхронизиране на своите позиции по ключови въпроси от повестката на деня. Събитието се проведе в сградата на Делегацията на Европейския съюз към ООН в Ню Йорк и, разбира се, българският представител в този контекст беше вицепремиерът Мария Габриел. Главните теми, които бяха обсъдени по време на срещата, включваха ситуацията в африканския регион Сахел, руската агресия срещу Украйна, развитието на отношенията между Армения и Азербайджан, както и мирния процес в Близкия изток.

Ситуацията в Африка

Участниците в срещата споделиха общото разбиране, че напрежението в региона на Сахел в Африка изисква сериозно внимание от страна на Европейския съюз и неговите сътрудници, както и адаптация към променящите се обстоятелства. България изрази удовлетворение от старта на прегледа на стратегията на ЕС за този регион, както бе съобщено от Министерството на външните работи.

Сигурност в Черноморието

На форума бяха разгледани последните събития на войната в Украйна, с основен фокус върху темите за продоволствената сигурност и геополитичните последици от него. Европейският съюз обсъди своя принос към сигурностните гаранции и изрази своята позиция относно мира в Украйна.

Външният министър Мария Габриел подчерта: “Сигурността и стабилността на Черно море са сериозно засегнати от военната агресия на Русия срещу Украйна. Влошаването на средата за сигурност в региона е въпрос на все по-голяма загриженост и касае сигурността на цялата евроатлантическа общност.” Тя съсредоточи вниманието си върху руските дезинформационни кампании и хибридни атаки срещу ЕС и подчерта необходимостта от по-активно участие на Европейския съюз в борбата срещу хибридните заплахи и дезинформацията, със специален акцент върху злонамереното влияние. Габриел бе на мнение, че е важно България да се присъедини към Европейския център за върхови постижения по отношение на противодействието на хибридните заплахи.

Близкоизточният мирен процес

На срещата бе обсъден и мирният процес в Близкия изток. Предвидено е започването на подготовката на обширен “Пакет за подкрепа за мир”, който ще бъде на разположение на страните при търсене на решение на конфликта и ще ги насърчи да възобновят усилията си за постигане на мир. Дискусията относно бъдещия “Пакет за подкрепа за мир” се проведе по-рано същия ден на среща, която беше организирана от Европейския съюз, Саудитска Арабия и Лигата на арабските държави, с участието на Йордания и Египет. Българският вицепремиер участва в този форум и направи изявление, според информацията от Министерството на външните работи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *