Лятото на 2023 година: Прогнозираме 5% повече туристи от предпандемичната 2019 година

Заместник-министърът на туризма, Ирена Георгиева, изрази своите очаквания за лятния сезон на 2023 година, прогнозирайки поне 4,6 милиона туристически посещения.

Това число ще бъде поне с 5% повече от лятния сезон през предпандемичната 2019 година. Тези прогнози бяха представени по време на форума “БГ Туризъм – Лято 2023”.

От 1 юни започва онлайн предплащането за шезлонги и чадъри.

Заместник-министърът изрази гордост от постиженията през изминалата година и сподели, че зимният сезон 2022-2023 година беше най-успешният до момента. Бяха посрещнати над 1,9 милиона туристи, което представлява увеличение от 25% спрямо предходния зимен туристически сезон 2020-2021 година и 23% повече от предпандемичния зимен сезон от декември 2019 г. до март 2020 г.

Ирена Георгиева посочи, че очакванията за летния сезон се основават на ранните резервации от основните пазари за България, планираните полети за Варна и Бургас, както и информацията от изложения и срещи.

Тя също така сподели, че България очаква повече и по-чисти плажове за новия сезон, като броят на плажовете със син флаг се увеличава с 3 спрямо миналата година. Общо 21 плажа и едно яхтено пристанище ще бъдат отличени със син флаг, който е индикатор за качество на туристическия продукт и привлекателността на дестинацията.

Ирена Георгиева добави, че България беше призната от Световната организация по туризъм, като заема шесто място по темпа на възстановяване след пандемията от COVID-19 спрямо броя на туристическите посещения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *