,

КЗП започва редица ревизии на заведения за хранене по Черноморието: ще се борят срещу нелоялни практики

Комисията за защита на потребителите (КЗП) стартира проверки за предполагаеми нелоялни практики в заведенията за хранене. Причината, която ги подтикна до това, стана разпространяване на публикация в соцмрежите, където семейството от три човека е платило 500 лв. за три пържоли в един ресторант във Варна. 

Събитието се разиграло преди няколко дни. Хората бяха изненадани, че поръчените пържоли наистина се оказаха “Рибай стек”, който е на съвсем различна цена.  Като 100 грама от готовото ястие струвало около 35 лв, а всяка порция е била около 400 – 500 грама, семейството се наложи да плати повече, отколкото са очаквали, поради неточната информация в менюто. 

Комисията за защита на потребителите ще провери обявените цени в ресторанта и ще анализира дали има съответствие между това, което е обявено в менюто и реалната цена, която се начислява.

Освен въпросното заведение, инспекторите на КЗП ще проверят и други хранителни обекти в региона на Черноморието, и също така ще разследват възможни нелоялни практики и дезинформация за клиентите на ресторантите в цялата страна.

По време на инспекциите ще се проследи дали клиентите получават точна и вярна информация, която не ги заблуждава по отношение на цените и предоставяните услуги.

За нарушаване на Заповедта на Председателя на КЗП за нелоялните практики по Закона за защита на потребителите са предвидени глоби от 3 000 до 70 000 лв. за юридически лица и от 2 000 до 50 000 лв. за физически лица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *