Кристин Лагард: Валутата ни е ключова за европейската интеграция

Европейската централна банка отбелязва своя 25-годишен юбилей на 1 юни тази година. Председателят на институцията, Кристин Лагард, изрази следните мисли по този повод, цитирана от БТА.

“През 1998 г. бе създадена Европейската централна банка (ЕЦБ) с цел да предвиди въвеждането на еврото. Това представляваше исторически момент за света, като най-голямата промяна в паричната система. Помня, че през това време бях адвокат и със загриженост преработвахме договорите, основани на обменни курсове, които скоро щяха да бъдат премахнати. Въпреки всичко, дали наистина беше възможно общата валута да бъде успешна? Днес, докато честваме 25-годишнината на тази институция, сме убедени, че тя работи и че еврото събра Европа.

Нашият персонал във Франкфурт и колегите от 20-те национални централни банки във валутния съюз се ангажират постоянно със защитата на еврото, като изпълняват нашия мандат за поддържане на ценова стабилност. Работата им е от изключително значение за благополучието на европейските граждани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми