,

Краят не се вижда: Русия набира хора за “месните” си щурмове

Страната-агресор Русия вероятно се сблъсква с големи проблеми в рамките на така наречената “частична” мобилизация за войната в Украйна. Както разказа един от руските окупатори, в РФ практически няма кого да мобилизират. Неговият прихванат разговор с приятел е публикуван в официалния Youtube канал на Главно управление на разузнаването на МО на Украйна. 

През есента на 2023 г. руснаците може да обявят нова „публична“ вълна на мобилизация и да призоват още 200 000, до 250 000 души в окупационната армия – смятат украинските разузнавачи. По думите на представителя на ГУР Юсов, всъщност мобилизацията в РФ не е спирала, тъй като Кремъл непрекъснато набира нови хора: „месният фонд редовно се попълва. В Кремъл се страхуват от негативни настроения, и мислят как да засилят мобилизационния плам и да мотивират руснаците да ходят на война”.

 Bloomberg също пише за това, но подчертава, че в полза на “публичната” мобилизация се изказват и силовите структури на РФ. Представители на ФСБ оказват натиск върху Владимир Путин, настоявайки за отстраняване на министъра на отбраната Сергей Шойгу и обявяване на военно положение и обща мобилизация. Отбелязва се, че сред върхушката на руската ФСБ има група хора, които призовават руския диктатор да премине към по-агресивна война. Според изданието някои членове на руския елит са били изненадани от слабата реакция на Путин на бунта на Вагнер и последвалата неспособност да накаже техния лидер Евгений Пригожин. Отбелязваме, че Путин в навечерието на президентските избори в РФ, насрочени за 2024 г., се страхува да проведе нова вълна от мобилизация и да обяви военно положение. 

Но, както отбелязва британското разузнаване, без нова мобилизационна вълна Руската Федерация няма да може да попълни армията си.

 Затова има вероятност руските власти да обявят обща мобилизация след деня на единния вот. При това в армията могат да бъдат призовани и недосегаемите досега служители в сигурността и охранители в колониите. Възможна дата за начало на общата мобилизация в Руската федерация е 25 септември 2023 г., се казва в публикацията. Тоест началото на новия набор на руснаци в армията се очаква две седмици след деня на единния вот на 10 септември. 

Колкото и да е зомбирано населението на РФ, обитателите на Кремъл все пак се страхуват от последващи реакции. Мислят как да увеличат мобилизационния плам и готовността на населението да отиде на заколение, за да сбъдне едни безумни мечти на кремълското джудже и диктатор. Въпреки това досега това не се е случило, но за есента е вероятен сценарий. 

От своя страна разузнавателният център на Силите за отбрана на Естония смята, че РФ не може да разчита на успех във войната срещу Украйна, например превземането на Донецка област, без да проведе голяма мобилизационна вълна, но по-вероятно е Русия да опита да се въздържи от тази стъпка. „Вероятно военните комисариати ще убеждават резервистите да сключат договори. Съдейки по всичко текущите темпове на вербуване на военнослужещи по договор ще позволи да се компенсират загубите на въоръжените сили на РФ“, се казва в доклада.

Според анализа на естонското разузнаване „от военна гледна точка РФ трябва да проведе мобилизация за изграждане на настъпателния потенциал на войските“. „Това обаче е изключително непопулярна стъпка и затова най-вероятно РФ ще се опита да се въздържи от мобилизация по вътрешнополитически причини“, се резюмира в анализа. Ситуацията, както в Махачкала, ще се влоши, ако през септември в РФ бъде обявена мобилизация, защото само около 10% от руснаците активно подкрепят войната срещу Украйна, 10-15% са против. За основната маса от колебаещите се хора – около 80%, които през март миналата година биха гледали с удоволствие парада на победата в Киев, сега основното е да не се превърнат в месо в новите руски щурмове и така наречени планирани офанзиви. Следователно обявяването на мобилизацията просто ще взриви тази маса и събитията в Махачкала ще станат общоруски, поради което тя се отлага до последния момент.

Припомняме, че на 15 август в Махачкала, столицата на Дагестан (една от републиките на Русия), избухнаха поредица от експлозии и голям пожар на бензиностанции и прилежащи територии, в резултат на което бяха ранени повече от 80 души, загинаха най-малко 35. 

Освен това, според кримските партизани, на окупирания от Русия полуостров се канят да мобилизират хора от почти всички възрастови групи. За това на 17 август писаха в Telegram канала на партизанското движение „Атеш“, позовавайки се на свой агент във военното окръжие на Симферопол. „Окупаторите се готвят да проведат широкомащабна мобилизация на почти всички възрастови групи от населението на Крим“, се казва в публикацията. Според агенти на партизанското движение мобилизацията в Крим и други окупирани украински територии ще започне след т. нар. „избори“, насрочени за септември. Партизаните предупреждават, че в редица населени места на Запорижка област окупаторите вече са обявили предсрочни „избори“. От “Атеш” призоват хората в окупацията с всички сили да избягват мобилизация във ВС на РФ.

Така или иначе продължават ежедневните и ежемесечни мобилизационни дейности, като всеки месец се мобилизират около 20 000 души. Наскоро кметът на Москва Сергей Собянин назова интересна цифра – 45 000 московчани, за които се твърди, че вече са на фронта. Преди това тази цифра беше 35 хиляди. Вярно е, че мобилизацията не касае децата на чиновниците и олигарсите. Основно се мобилизират онези, които наскоро са получили руски паспорт, тоест имигранти (включително трудови). 

Има само един път да се сложи край на това – ако руснаците се “събудят” и се противопоставят на терористичните решения на своето управление. Но да се очаква такава стъпка от тяхна страна може да се окаже по-дълъг процес от това да се екипира украинската армия с голямо количество съвременно оръжие.

Дмитро Колев, специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *