Крачка към устойчиво земеделие: МЗХ ще рехабилитира 24 канали от “Напоителни системи” 

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев направи първата копка на канал, който е част от “Напоителни системи” край град Ихтиман. Този канал, заедно с още 23 проекта, ще бъде рехабилитиран до 2025 г.

Най-накрая България обърна внимание на напояването – ключовия фактор за устойчивостта на нашето земеделие пред климатичните промени и глобалното затопляне. Такъв извод направи председателят на Българския фермерски съюз Георги Стоянов, който е член на най-голямата европейска земеделска организация “КОПА – КОДЖЕКА”. 

Според него въпреки че Европейският съюз предоставя средства за възстановяване на напоителните системи в България, те досега не са били използвани. Тези средства произтичат от мярка 4.3 “Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. 

В момента само 0,7% от площите в страната се напояват, което е изключително малко и излага България на риск от климатични промени и засушавания, подчертава Георги Стоянов. С този контекст Българският фермерски съюз планира да участва в създаването на консултативен съвет по хидромелиорации при министъра на земеделието и храните с цел изготвяне на стратегия за възстановяване на напояването в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми