,

Контрнастъплението на Въоръжените сили на Украйна

Благодарение на ефективните действия на украинските военни в южната част на страната, руските нашественици са изтласкани на разстояние от 3 до 4 км в различните участъци на фронта.

По време на телевизионен маратон говорителят на Силите за отбрана на ОК “Юг” Наталия Гуменюк подчерта, че ситуацията в южната част остава напрегната и украинските военни продължават активно да водят контрабатарейна война, изтласквайки руските военни от техните позиции. 

Болшинството руски медии и някои анализатори твърдят, че контранастъплението на ВСУ се е провалило и Украйна няма шанс за успешно водене на война, така че трябвало да се започнат преговори. 

Но повечето конгресмени, политици, дипломати и военни генерали не споделят тази гледна точка и са уверени, че въоръжените сили на Украйна ще постигнат значителни резултати, въпреки бавния ход на контранастъплението. В момента украинските сили пробиха първата линия на отбраната на руските въоръжени сили и активно се закрепват на нови позиции, разширявайки плацдарма си за по-нататъшно настъпление.

Началникът на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Марк Мили в интервю за CNN подчерта, че контранастъплението на ВСУ не е завършило с провал. Вместо това бяха постигнати частични успехи и той отбеляза, че “Украйна разполага със значителни бойни ресурси”. Мили каза: „Може да е имало коментари за неуспеха на това настъпление, но самото настъпление не се е провалило“.

Тези дни ВСУ обявиха пълното освобождаване на селищата Клишчиевка и Андриивка, като подчертаха тяхното стратегическо значение. Контролът над тези села е важен от стратегическа гледна точка, тъй като позволява на украинските въоръжени сили да продължат операцията по обкръжаването на град Бахмут. Това доближава моментът за блокиране на логистичните пътища към Бахмут от юг, което може значително да повлияе на отбраната и снабдяването на града.

Някои анализатори изразиха загриженост, че украинските въоръжени сили може да не успеят да постигнат значителен напредък преди настъпването на зимата. Ръководителят на Главно управление на разузнаването на МО на Украйна Кирило Буданов, обаче, каза в интервю за The Economist, че украинските Сили за отбрана може да имат време да пробият сухопътния коридор между Русия и окупирания Крим преди идването на зимата. Във връзка с това изявление руските сили бяха принудени в отчаянието си да разгърнат резервите си.

ВС на РФ интензивно укрепиха своите отбранителни позиции с нови окопи и мощни укрепления. Но в тази война важна роля играе нивото на подготовка и потенциала на всяка от страните, където ВСУ показват висока подготовка и увереност. Благодарение на подкрепата на западните съюзници и доставката на модерни оръжия, особено на тежката техника като Leopard 1, Leopard 2 и Challenger 2, както и предстоящата доставка на Abrams, украинските въоръжени сили успяха да пробият първата линия на отбрана на руските войски и предизвикаха тревога сред руските войници и командири. 

В момента Русия има предимство във въздушното пространство.Но доставката и използването на изтребители F-16 може да промени тази ситуация. Наскоро беше съобщено, че украинските пилоти активно се обучават и овладяват тези самолети, което може да повлияе на сроковете за завършване на фазата на обучение и използването на F-16 в Украйна. 

Наистина, потенциалът на украинските въоръжени сили е огромен, а героизмът на украинските военни се проявява в изключителните им постижения на бойното поле. Украинците продължават да вдъхновяват западните партньори и да ги убеждават, че Украйна е готова да се бори докрай, и няма да отстъпва територията си на окупаторите. Помощта от България и други съюзници играе важна роля и допринася за успешната освободителна операция на Украйна.

Дмитро Колев, специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *