,

Конституционния съд ще заседава в сградата на Българската банка за развитие

Парламентът прие решение, съгласно което Министерският съвет ще бъде упълномощен да предприеме необходимите стъпки за придобиване и предоставяне на сграда на Българската банка за развитие (ББР) на Конституционния съд (КС).

Инициативата за проекта бе представена от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. За внесения проект гласуваха 165 от народните представители, докато двама се въздържаха.

В писмото до Министерския съвет, Конституционният съд обосновава необходимостта от предоставяне на подходяща сграда и необходимите ресурси за нормалното му функциониране при осъществяването на конституционните правомощия. Тази информация е отразена в мотивите на авторите на решението, сред които са лидерите на партиите: Бойко Борисов (ГЕРБ), Кирил Петков (ПП), Атанас Атанасов (ДБ) и Христо Иванов (ДБ) и Мустафа Карадайъ (ДПС).

Те подчертават, че между техните политически формации вече има постигнато съгласие за въвеждане на индивидуална конституционна жалба, което значително ще увеличи работата на Конституционния съд и, съответно, ще изисква допълнителни служители и помещения.

Сградата, която се предвижда да бъде предоставена на Конституционния съд, бе закупена от Българската банка за развитие в края на 2021 година. Тя е бившата централа на “БНП Париба” на бул. “Цар Освободител” 2. Сделката за придобиването ѝ струваше 11 млн. евро. Сградата има застроена площ от 2836 кв. м. и земята под нея е 612 кв. м.,от които застроени са 554 кв. м.

Този имот се намира в близост до другата сграда на Българската банка за развитие на ул. “Дякон Игнатий” 1. И двете сгради са обявени за паметници на културата и са част от първия архитектурен ансамбъл по европейски образец в София, изграден след Освобождението. Архитектурният комплекс е инвестиция на полковник Косаков и е разположен на земята, оградена от сегашните улици “Цар Освободител”, “Дякон Игнатий” и “Аксаков” близо до Княжеския дворец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *