Компанията “Лукойл Нефтохим” все още не е внесла средства във Фонда за електроенергийната система

“Лукойл Нефтохим” все още не е внесъл средства във Фонда за сигурност на електроенергийната система, съобщава министърът на енергетиката Румен Радев в писмен отговор на депутатско питане.

Според законодателството, рафинерията трябваше да отпуска 70% от разликата между цените на сорт “Брент” и руския сорт “Уралс” към Фонда за компенсации на разходите на потребителите за транспорт. Съответните промени в закона бяха приети през януари, след което “Лукойл Нефтохим” трябваше да започне да изпълнява своите задължения. Събраните средства следваше да се използват за компенсация на потребителите за всеки литър горива.

На този етап обаче все още не се е получило одобрение от Европейската комисия, тъй като не са били изготвени одобрени схеми за подпомагане на потребителите, които да се представят пред Министерския съвет. Това е необходимо условие за влизане в сила на закона. Сегашните управляващи обвиняват предходното временно правителство за липсата на такива схеми.

След публикуването на закона в Държавен вестник, се предполагаше, че икономическият министър ще определя размера на вноската на основание на информация от Агенция “Митници” за внесения суров нефт по произход и сорт. Въпреки това икономическото министерство поясни, че няма информация за внесения петрол, тъй като тя се предоставяла само със съгласието на “Лукойл”, което липсвало. Текущото правителство създаде работна група, която работи по изготвянето на програми за компенсации на потребителите, но все още няма окончателни резултати.

Според изчисления на депутат от ГЕРБ Делян Добрев, “Лукойл” би трябвало да внесе около 700 милиона лева във Фонда, ако законът беше в сила. Тази сума би позволила на потребителите да получават компенсация от 70 стотинки за всеки литър заредено гориво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми