Комбинираната употреба на дрогиращи вещества е най-често срещана във Варна

През 2022 година са установени 280 случая на остри интоксикации, свързани с употреба на наркотични вещества във Варна. 22 от случаите или 8% от всички, са деца.

Спрямо 2021 година се отчита увеличение на броя на случаите. При пълнолетните това е тенденция, която се наблюдава от 2018 година. При подрастващите, техният брой е в рамките на наблюдаваните случаи през периода 2018-2020 година.

При отношение на моноинтоксикациите се наблюдава увеличение на случаите при пълнолетни лица (спрямо 2021 година) по отношение на опиоидите (като хероин) и канабиса, докато при подрастващите не се наблюдават никакви значими различия.

Следната възраст при пълнолетните е 33 години за мъжете и 31 за жените, като възрастовия диапазон от 18 до 34 г. е практически изравнен с тези на лицата над 35 г. При децата има един случай на непълнолетно лице. Останалите са на възраст между 15 и 17 години.

При пълнолетните  разпределението мъже/жени е в съотношение 7:1, докато при подрастващите, разпределението момчета/момичета е 1:1,4.

Острите интоксикации (отравяния) са животозастрашаващи състояния, които настъпват след предозиране с наркотично или друго психоактивно вещество или поради натрупващия се ефект при комбиниран прием на вещества от различен клас. Източник на информацията е Клиниката по остри отравяния и токсикоалергии във ВМА МБАЛ – Варна и Центъра за спешна медицинска помощ – Варна, в рамките на изследователска програма, изпълнявана от сдружение “Живот без алкохол”, с финансовата подкрепа на дирекция “Превенции” в Община Варна.

Източник: Varna24

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *