,

Кметът на “Средец” заяви, че паметникът МОЧА поддържа разделението в обществото, и затова решителни мерки са задължителни   

Вандалски действия, извършени от група, предположително свързана с феновете на “Левски”, пред паметника на съветската армия (известен като МОЧА) не бяха осъдени от кмета на район “Средец” Трайчо Трайков. 

Според него, присъствието на паметника поддържа дълготрайното разделение в обществото. “Това е като болен зъб, разяждащ обществото. Когато бъде преместен, хората ще забравят и ще престанат да се конфронтират за такива неща”, посочи той.

Трайков е известен като активен участник в движението за събаряне на паметника и предлага на полицията, която засили присъствието си на мястото, да възприеме решителни мерки за предотвратяване на поставянето на палатки и шатри от защитниците на паметника.

Освен това, той отбеляза бързата реакция на областната администрация на София, след като предложи ограда около паметника, заради опасността, която той представлява. “В момента виждам много бърза и оперативна реакция. Това обаче е доста различно от решението на СОС (за събаряне на паметника). Могат да се забързат”, заяви кметът.

Напомняме, че още през 2021 г. Трайков предупреждаваше гражданите и посетителите на Княжеската градина за опасността, която представлява повреденият и нестабилен паметник на съветската армия.

Трайков подчерта, че главната цел на коалицията между ПП, ДБ и “Спаси София” след изборите е да постигне децентрализация на властта на районните кметове. Той също така потвърди намерението си да кандидатства на предстоящите избори.

Въпреки че този подход може да налага промени в законодателството и може би съответно да изисква съгласуване с водещата партия ГЕРБ, Трайков вярва, че съществува възможност и за влияние от други политически сили. Той разграничава общинската и националната политика и признава, че общинската политика има по-конкретен четиригодишен хоризонт, който позволява по-ясна стратегическа насоченост на участниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *