,

Китайският външен министър Ван И пътува до Москва за разговори с Лавров за Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров ще проведе разговори с китайския външен министър Ван И в Москва на 18 септември.
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова добави, че по време на срещата министрите ще обсъдят широк кръг от двустранни въпроси, включително засилване на сътрудничеството на международната арена с акцент върху съвместната работа в ООН, БРИКС, ШОС, G-20 и други механизми и форуми, предаде БТА.
Ще има и задълбочен обмен на мнения по украинското уреждане, както и по осигуряването на стабилност и сигурност в Азиатско-тихоокеанския регион”, каза тя.

По думите на Захарова се планира да бъде обсъден “широк списък от въпроси на двустранното сътрудничество”, включително контакти на най-високото равнище.
От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна Китай задълбочи връзките си с нея. Това беше особено видно при отказа на Пекин да се присъедини към санкциите, наложени от САЩ на Русия. Пекин и Москва споделят общ интерес да предизвикат съмнения относно доминиращата роля на САЩ в световния ред, тъй като отношенията им с демократичните държави стават все по-напрегнати.
Важно е да се отбележи, че Съединените щати многократно са предупреждавали Китай да не оказва подкрепа на Русия във войната ѝ срещу Украйна или да не участва в заобикаляне на санкциите.

Повечето държави се надяват, че тази среща ще доведе до поне малък напредък в политиката на Пекин по отношение на войната между Украйна и Русия. Въпреки продължаващия повече от година и половина конфликт между Русия и Украйна, Китай продължава да запазва неутралитет. Дори въпреки редовните ракетни удари на Русия по Украйна, това не влияе на позицията на Пекин.
Може би тази среща ще промени ситуацията и Китай най-накрая ще започне да действа не само заради собствените си икономически интереси.

Людмила Балканова – политически анализстор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми