Кабинетът анализира варианти за енергиен преход

Комисията за енергиен преход към Консултативния съвет за Европейската зелена сделка разработва различни сценарии, свързани с прехода към ново енергийно бъдеще. Тези сценарии включват моделиране на консумацията на електроенергия и развитието на електроенергийния сектор. Основната цел е да се подкрепи разработката на нисковъглеродни енергийни източници и постепенният структуриран преход към по-чиста енергетика. Процесът ще осигури яснота и предвидимост както за индустрията, така и за енергийните потребители в перспективата до 2050 година.

Това бе обявено след дълга среща между премиера Николай Денков, министрите от кабинета и представители от Конфедерация на независимите синдикати в България и Конфедерация на труда “Подкрепа”. Главна тема на дискусията бяха плановете за справедлив преход на регионите, зависими от въглища. В момента предложенията са обект на обществено обсъждане и се очаква да бъдат финализирани до края на септември тази година. 

В разговора бяха обсъдени възможните сценарии за развитие на настоящите енергийни мощности и въвеждането на нови, както и инвестициите, необходими за това и за ефекта върху емисиите на въглерод. Тези сценарии ще послужат като основа за изготвяне на план за постигане на климатична неутралност.

Синдикатите ще имат активно участие във всички етапи на процеса. Предвижда се провеждането на поредица от срещи в Министерския съвет в настоящия формат, както и на експертно ниво в различни министерства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *