,

Изводи от срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли

Срещата на върха на НАТО във Вилнюс, която се проведе на 11-12 юли, беше ясна индикация за нарастващата подкрепа за Украйна от нейните западни партньори, и значително съкрати пътя на Киев към Алианса. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че оръжията са от изключително значение за Украйна и увери, че въоръжените сили на Украйна ще продължат да получават всичко необходимо за освобождаването на окупираните територии на Украйна. Столтенберг отбеляза също, че Русия по никакъв начин няма да определя правото на Украйна да се интегрира в НАТО, което определено ще се случи след приключване на необходимите процедури. 

Срещата във Вилнюс беше мощен сигнал от обединения Запад към Русия, която по думите на Столтенберг, не е партньор на НАТО. Алиансът трябва да се адаптира към постоянната руска заплаха, с цел да я предотврати своевременно. 

Украйна води ефективен диалог с НАТО не само като наднационална структура, но и развива двустранно сътрудничество със страните-членки на Алианса, които оказват на Киев необходимата помощ. На 11 юли Норвегия обяви увеличение на финансовата помощ за Украйна, която ще възлиза на 930 милиона. Доставките на необходимите оръжия за Украйна са най-спешната гаранция за сигурност. Основната теза е, че след като победи Русия, Украйна значително ще укрепи НАТО, тъй като има най-опитната армия в Европа. 

Важно е да се отбележи, че изолацията на Русия се засилва – може да се каже, че целият Запад се групира около Украйна, която, защитавайки своята независимост, защитава и Европа.

Русия ще бъде обект на нови санкции, които ще подкопаят нейния икономически и военен потенциал. Държавата-агресор трябва системно да се отслабва – това е единственият начин Европа да се отърве от заплахата от руска териториална експанзия. 

Срещата във Вилнюс доказа, че Украйна е част от западния свят, превърнала се в символ на желанието за демократична промяна. 

Членството в НАТО е само въпрос на време, Алиансът оказва всякакво възможно съдействие това събитие да стане факт в близко бъдеще. 

Западът не се е уморил от войната, колкото и да се опитват да ни убедят в това от Кремъл, и ще увеличи помощта за Украйна. За разлика от тях Русия е уморена от войната, нейната армия е изчерпала потенциала си, но Путин продължава военните действия. Помощта на Украйна от страна на Запада трябва да включва всички необходими варианти за приближаване на нейната победа над Русия.

Западът е заинтересован от победата на Украйна над РФ и оказва цялата необходима помощ. С края на войната Украйна ще се присъедини към западните наднационални институции, потвърждавайки, че обединението и с Европа е право, извоювано на бойното поле. НАТО демонстрира принципно съгласие за членството на Украйна – това е безусловен напредък и доказателство за правилната реакция на Алианса спрямо руската заплаха. Въоръжените сили на Украйна отговарят на всички необходими критерии, и след провеждането на необходимите институционални реформи в отбранителния сектор, Украйна ще стане член на Алианса.

Срещата на върха на НАТО във Вилнюс се превърна във важен крайъгълен камък по пътя на Украйна към членство й в Алианса. Резултатите от него потвърдиха нарастващата подкрепа за Украйна от Запада, и значително ускориха процеса на приближаването й към членство в НАТО. 

Основният успех на Украйна на срещата на върха е, че няма да й се налага да преминава през дългия и труден процес на изпълняване на процедурите по Плана за действие за членство в НАТО, които обикновено се изискват, за получаване на статут на страна кандидатка за НАТО. Това дава значително предимство на Украйна и съкращава времето до нейната интеграция в Алианса.

Освен това е важно да се отбележи, че Украйна активно развива двустранни партньорства със страните-членки на НАТО, в допълнение към взаимодействието със самия Алианс. Това означава, че Киев се стреми да укрепи отношенията си с всяка отделна страна членка чрез споделяне на опит и участие в съвместни военни учения и програми за сътрудничество. 

В резултат на срещата на върха Украйна получи множество гаранции и споразумения за доставка на оръжие, докато Русия получи само още една силна “плесница“ от Запада – както санкции, така и де факто признаване на РФ като „държава – изгнаник”. Но по-важното е, че Европа получи в лицето на Украйна един много опитен и полезен съюзник, който демонстрира на целия свят как трябва да се защитава страната си.

Людмила Балканова – политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *