Извънредни проблеми с обслужването на паркингите във Варна: Неработещи ‘паяци’ за репатриране на коли и изтичане на договори за ремонт.

Нито един от “паяците” за репатриране на автомобили във Варна не е в функция. От общо пет паяка, два не са активни от повече от година, а другите три са се повредили преди два дни.

Младен Иванов, директор на общинското предприятие “Паркинги и синя зона”, обещава, че проблемът ще бъде решен до края на седмицата. Той уведомява, че във вторник са предприети спешни мерки за ремонт на техническите средства тип “паяк”, както посочват от общинския пресцентър.

Причината за неизправността на “паяците” е, че Общината на Варна има договори за ремонт на МПС, които са изтекли преди повече от 12 месеца. Два от специализираните автомобила са в експлоатация от 2008 г. и към момента не са пригодни за работа на терен поради необходимостта от сериозни ремонти.

Другите три “паяка” са доставени през 2019 г. През периода, в който общината няма сключени договори за ремонт, не са възниквали сериозни проблеми, и екипът на общинското предприятие се е справял, но това вече не е възможно, посочва справка на общинското предприятие.

От там твърдят, че до сега не е имало случай, в който във Варна да няма работещи “паяци”.

Ако по време на ремонтите на “паяците” е необходимо да се осигури достъп на линейка или автомобил със специален режим, ще се търси помощ от частни компании с аналогична техника. Това е временното решение, което може да се предприеме в момента, след като общината е оставена без техническа поддръжка за МПС, които са повече от 200, по съобщение на кмета Благомир Коцев.

В същото време част от новите общински съветници искат промени в работното време на “синята зона” за паркиране във Варна, която функционира целогодишно, включително събота и неделя, от 9:00 до 20:00 ч. Изключение се прави само в национални и официални празници.

Съветниците предлагат работното време на “синята зона” във Варна да бъде от 9:00 до 18:00 ч., а през извън активния туристически сезон паркирането в почивните дни да бъде безплатно. Те се стремят и към промяна в принципа на работа на зоната – след изтичането на първите 3 часа, всеки следващ час престой да се таксува на цена от 3 лв. за час. Така хората, които имат спешна нужда да удължат престоя си в центъра на града, няма да бъдат принудени да местят автомобилите си на всеки 3 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *