,

Изтичат 35 тона нефт от български кораб в река Дунав, капитанът е арестуван

Река Дунав беше замърсена с 35 тона нефт след разлив от кораб под български флаг близо до Челарево, Сърбия. Капитанът на кораба, Цветомир Лаков, е бил арестуван за 48 часа, като вероятната причина за инцидента е техническа грешка, съобщи БГНЕС.

Министерството на околната среда и водите заяви, че за момента няма информация за замърсяване в българския участък на река Дунав. Състоянието се наблюдава чрез Системата за ранно предупреждение за аварийни замърсявания на река Дунав, която включва държавите от международния басейн на реката. Всички компетентни институции са информирани и готови да предприемат необходимите действия при необходимост.

Сърбия работи върху предотвратяването на евентуалните последици от замърсяването. Бе инсталирана плаваща защитна дига на подходящо място, която изолира нефтеното петно. Банатската администрация на водните басейни (ABA) наблюдава водите на Дунав в района на Базиаш.

Отстраняването на замърсяването и вземането на водни проби ще се извършат само ако вълната на замърсяване достигне Румъния. Националната администрация “Румънски води” информира, че ще се следят нефтените течения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми