,

Изненадващо падение на метеорит изплаши жителите България и Румъния

Метеоритът премина през въздушното пространство на България, избухна в атмосферата и падна в Румъния във вторник вечерта около 22 часа, съобщи Meteo Balkans.

Според публикацията, имаше съобщения, че метеоритът е бил видян от почти всички градове в България. Хората разказваха за ярка светлина, която превърнала нощта в ден, последвана от силен тътен.

Първоначалните съмнения за паднал метеорит подтвърдиха в Националния център по метеорология и хидрология, както и в Министерството на вътрешната работа, съобщи БНР. 

“Към 22:00 часа в района на Видин се е чул взрив. Екипи на областната дирекция на МВР са направили оглед на района. Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети. Проверката продължава”, информираха от вътрешното министерство.

Очевидците съобщават в социалните медии, че космическото тяло беше забелязано в регионите на Враца, Монтана, София, както и в небето над Бургас, Пловдив и други градове.

Според румънските власти става дума за метеорит, който се е взривил в атмосферата и е паднал на тяхната територия.

“След като в района на Лупени-Урикани се появи ярка светлина в небето, с пламък и шум, която се движеше с висока скорост на юг, на съвсем близко разстояние над билото на масива Вълкан, първото предположение на планинските спасители беше за самолет с проблеми или направо падащ свободно надолу самолет“, цитира публикацията във Фейсбук на Салвамонт Горж румънското медия Digi24.ro. 

По това време ситуацията беше несигурна и неясна, тъй като нямаше обаждания на спешния номер 112, свързани с това събитие, и нямаше сигнали за авария или катастрофа на самолет. По-късно, спасителите получиха информация и изображения,  че това е метеорит, който следвал траекторията между Стънещи и Тургу Кърбунещи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми