Изложба “Деца на войната” представена в сърцето на Русе

Рисунките са дело на децата от различни региони на страната

В центъра на Русе бе представена изложбата “Деца на войната”, която се състоя днес от 11:00 часа на площада пред Общината. Събитието се осъществи с подкрепата на извънредния и пълномощен посланик на Украйна в Република България – Н. Пр. Олеся Илашчук. Тази изложба в Русе е посветена на Деня на Независимостта на Украйна и привлече вниманието на множество участници и почетни гости, сред които заместник-кметът на Община Русе – Енчо Енчев, областният управител – Данаил Ковачев, и неговият заместник – Георги Георгиев, както и почетният консул на Украйна в Русе – Пламен Бобоков, и съветникът по политически въпроси в посолството на Украйна – Анна Тертична.

Изложбата представя общо 38 творби, създадени от млади художници на възраст между 6 и 16 години, които взеха участие в Международния фестивал на изкуствата MALYUY.UA.WAR. Тези произведения се разпределят в два отделни контекста – светъл, който включва картини от 2022 година, преди началото на войната, и тъмен, който обхваща творби, създадени по време на военните действия. Рисунките представляват усилията на децата от различни региони на страната да изразят ужасите на войната, както и тяхната надежда за мирна бъдеща Украйна, информира Община Русе.

Инициативата се организира от Посолството на Украйна в Република България, Почетното консулство на Украйна в Русе, Асоциацията за развитие на международните отношения ADRUM, промоционалната и продуцентска компания STUDIORAR с подкрепата на Министерството на културата и информационната политика на Украйна.

По-рано през същия ден, заместник-кметът на Община Русе, Златомира Стефанова, проведе среща с извънредния и пълномощен посланик на Украйна в България, госпожа Олеся Илашчук. В този контекст, украинският посланик подчерта значимата роля и усилията на местната администрация в подпомагането на усилията за подкрепа на сънародниците си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *