Исторически момент: Гранична полиция получи нов кораб за охрана на морската граница след 13-годишна пауза

На 7 юни на кея пред Морска гара – Бургас ще се проведе вълнуваща церемония по вдигане на флага и присвояване на името “Балчик” с бордови номер 524 на най-новия граничен полицейски кораб. След дълги 13 години на изчакване, това е първият кораб, доставен на Главна дирекция “Гранична полиция” в изпълнение на проекта “Доставка на гранично-полицейски патрулен кораб – Оборудване за ФРОНТЕКС”. Финансиран от Фонд “Вътрешна сигурност” чрез безвъзмездна финансова помощ, този проект дава нова надежда и сила на граничната охрана. Обществена поръчка бе проведена, а договорът между ГДГП и Baltic Workboats AS, Естония, бе подписан, осигурявайки средства в размер на 30 580 851 лв. за доставката на кораба.

Граничният патрулен кораб, изграден в корабостроителницата на Baltic Workboats, притежава двойно значение. Той е създаден не само за наблюдение на морската граница на Република България, но и за активно участие в съвместни операции с Европейската агенция за гранична и брегова охрана. През април 2023 г., след завършване на обучение за експлоатация и обслужване на съоръженията и оборудването му, служители на ГД “Гранична полиция” с нетърпение приеха новия кораб в своя щат.

Този исторически момент означава ново начало за граничната охрана, осигурявайки им съвременно средство за осъществяване на техните мисии и защита на морските ни граници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *