,

Истина или измислица: „унищожаването на украински дронове“ от ПВО на РФ

Твърди се, че през нощта в Калужска област на Руската Федерация бил свален дрон. Това съобщи губернаторът на областта Владислав Шапша в Telegram. По думите му дронът е бил свален през нощта на 12 август в Дзержински район, но изглежда няма последствия за хората и инфраструктурата. Руският губернатор не съобщи повече подробности. 

Както обикновено, от ведомството на страната-агресор РФ обвиняват Украйна за “рейда” на БЛА. До момента украинските власти не са коментирали ситуацията. 

Това не е първият път, когато подобни изявления се правят от страна на Кремъл. В повечето случаи инцидентите с дронове не се коментират от украинските власти, тъй като тези операции може да са резултат от дейността на руските партизански отряди на територията на РФ: за съществуването на такива стана известно през април тази година.

През последните седмици зачестиха нападенията с бойни дронове в контролираните от Русия територии. Имаше и много атаки срещу Москва. Това е поне петият път, в който Русия твърди, че е свалила дронове в Калужска област, след подобни атаки на 3 и 7 август и отново на 10 и 12 август. 

Тези ситуации трябва да се разглеждат изключително през две „призми“: прехвърляне на войната на територията на РФ или „дезинформация“ от Кремъл с цел създаване на паника сред народа преди очакваната скоро мащабна мобилизация на руснаците. Освен това Кремъл може да прави това, за да „демонстрира“ съществуването на реален враг, а не измислен в телеграм каналите на московските пропагандисти.

В Русия от много години се насажда усещането за заплаха, единствената защита срещу която е държавата. Вътре в страната тази заплаха е съвсем реална: без законови механизми за самозащита, средностатистическият руснак е напълно зависим от чиновниците и силоваците. Извън страната илюзията за заплаха се поддържа изкуствено с помощта на пропаганда. Не трябва да се забравя, че поне от 2014 г. руското общество е свикнало да се чувства в състояние на обсадена крепост и постоянно да изпитва заплаха както от страна на Запада, така и от съседна Украйна. В същото време Владимир Путин през всичките тези години се позиционира като единствена защита срещу външната заплаха. На този фон неговата фигура се възприема в очите на руското мнозинство като абсолютно необходимо условие за запазването на страната – въпреки факта, че руснаците възприемат болезнено вмешателството на държавата в личния им живот.

Постоянното изкуствено култивиране на външна заплаха създава изкривено възприятие на реалността, в което други държави не само заплашват Русия, но и мечтаят да я унищожат заради самия факт на нейното съществуване. Пропагандата уверява, че в тази екзистенциална война врагът използва всякакви средства, включително ядрени и биологични оръжия, при това го прави постоянно, независимо от поведението на Москва. 

От една страна, такава картина на света позволява да се поддържа необходимото ниво на антизападни настроения и чувството за заплаха в обществото, от друга страна, помага да се нормализират в съзнанието на хората абсолютно ненормални неща. Свикнали да живеят в този агресивен милитаристичен свят, руските жители са сигурни, че Западът мисли в същите категории и просто не могат да си представят друго мислене.

И „украинските дронове“, които вечно „унищожава руската ПВО“ на път за Москва, могат да бъдат банална част от пропагандата за „консолидация“ на руснаците пред „всеобщия зъл Запад“. 

От друга страна, атаките с дронове може да са част от процеса на „връщане“ на войната на територията на РФ. Президентът на Украйна Володимир Зеленски говори за това преди седмици. „Руската агресия се провали на бойното поле. Днес е 522-ият ден от така наречената „специална военна операция“, която руското ръководство очакваше да продължи седмица-две. Украйна става все по-силна. Постепенно войната се връща на територията на Русия – към нейния символичен център и военни бази и това е неизбежен, естествен и абсолютно справедлив процес“, каза Зеленски 2 седмици по-рано.

В този случай руснаците трябва да разберат, че са замесени в престъпните решения на собственото си правителство и реално могат, волю или неволю, да споделят обща съдба с Кремъл. В крайна сметка тези ужасни военни престъпления, които руснаците извършиха, и продължават да вършат на територията на Украйна, ще живеят дълго като отворена рана в главите на украинците и света.

Людмила Балканова – политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми