,

Инвестициите на белгийски компании в България достигат над 2.6 млрд. евро, обяви министър Богданов

България увеличава търговията си с Белгия, като за първото тримесечие на 2023 година стойността й достига 675.6 млн. евро, според изявлението на министър Богдан Богданов. Кралство Белгия е традиционен и важен търговски партньор на България, а белгийските компании са сред водещите инвеститори в страната. Това бе обявено от министъра на икономиката и индустрията по време на откриването на ежегодните Дни на Белгия в България, където присъстваха посланикът на Кралство Белгия, Н.Пр. Фредерик Морис, и представители на бизнес клуба “Белгия-България-Люксембург”.

Министър Богданов подчерта добрите взаимоотношения между двете страни и ги определи като основа за допълнително развитие на икономическото сътрудничество с Белгия. Той обяви, че през 2022 година търговията между двата държави достигна над 2 млрд. евро, което представлява увеличение от 6.8% спрямо предходната година. Министърът подчерта, че само за първото тримесечие на текущата година търговският оборот с Белгия продължава да расте и достига 675.6 млн. евро, което свидетелства за непрекъснатото развитие на двустранните търговски отношения.

Той отбеляза, че все повече компании избират България като инвестиционна дестинация, а белгийските фирми са сред най-активните в разработването на нови продукти и иновации. Министърът посочи, че активният диалог с инвеститорите, бизнеса и търговските камари ще продължи и занапред.

Дните на Белгия в България се провеждат годишно от Посолството на Кралство Белгия в София и Бизнес клуба “Белгия-България-Люксембург” и отбелязват успешните отношения между двете държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *