,

Икономист прогнозира: Влизането на България в еврозоната ще донесе перспективи, но не промени от ден на ден

В интервюто си за предаването “Денят на фокус” на Информационна агенция “Фокус”, икономистът Владимир Сиркаров изрази съмненията си, че Европейската централна банка ще допусне паралелна валута в страна, която се готви да се присъедини към еврозоната. Той посочи, че извършването на сделки и получаването на заплати в евро е сложен механизъм, изискващ синхронизиране на множество системи. Въпреки това, Сиркаров не изключва възможността ЕЦБ да постигне съгласие по този въпрос.

Целта на предложените стъпки от финансовия министър е да осигурят по-гладко присъединяване към еврозоната и да убедят българското общество, че промяната няма да има рязки въздействия. Сиркаров коментира, че присъединяването на България към еврозоната няма да промени значително нещата от ден на ден, но ще предостави по-добри перспективи. Въпреки това, икономистът подчерта, че реализирането на тези възможности изисква усилия и заслуги от страна на България.

Сиркаров отбелязва, че въпросът за присъединяване към еврозоната е специфичен и изисква сериозни познания и анализ. Въпреки различията в академичния дебат относно едноличния паричен съюз, икономистът смята, че референдумът може да допринесе за положителни промени, ако партиите, които подкрепят влизането в еврозоната, проведат успешна кампания и мобилизират своите привърженици.

Въвеждането на еврото ще доведе до по-голям суверенитет за България в сравнение с текущото положение в паричния съвет, твърди Сиркаров. Той посочва, че еврото осигурява стабилност и спокойствие, като е втората най-използвана валута в света след американския долар. Според икономиста, съществуват опасения за инфлацията след въвеждането на еврото, но те са неоснователни и няма основание за безпокойство.

В заключение, Сиркаров изрази мнението си, че реалистичната дата за влизане на България в еврозоната е началото на 2026 година, като отбеляза, че разликата в неизпълнение на Маастрихтските критерии намалява и България може да ползва изключения, както става с Хърватия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми