,

ИДИЛ започва “да играе открито” срещу Руската федерация: Близкоизточните терористи нанасят удари по съюзници на европейските си “колеги” и по самата РФ

В сряда групировката “Ислямска държава” (ИДИЛ) пое отговорност за експлозията в Бадахшан, станала по време на безпрецедентно ожесточени обществени протести срещу кампанията на талибанските власти за унищожаване на мака. ИДИЛ също заяви, че носи отговорност за смъртоносното нападение срещу шиитска джамия в западната афганистанска провинция Херат, при което загинаха шестима души, включително имамът, и един човек беше ранен.

Какви поуки могат да се извлекат от конфронтацията между “Ислямска държава” и движението “Талибан” в Афганистан? Ако не се установи кой е основният координатор на бойците в региона, ситуацията може да се стори като поредица от обикновени въоръжени сблъсъци, основани на религиозни различия. В действителност обаче си струва да си дадем сметка, че ИДИЛ развива мащабна антируска мрежа: започвайки с терористични действия срещу талибаните и потенциално извършвайки нападения на територията на Руската федерация.

Преди всичко Русия има намерение да премахне статута на талибаните като терористична организация. Освен това тяхна делегация беше поканена на форума “Русия — Ислямски свят”. Съответното изявление на Министерството на външните работи на Руската федерация е цитирано от руските медии: “Този въпрос се разработва от руското външно министерство, руското министерство на правосъдието и други специализирани ведомства. Окончателното решение ще бъде взето от висшето политическо ръководство на страната”.

Що се отнася до “Ислямска държава” или “Ал Кайда”, военните интервенции на Путин в Сирия и Чечня не се различават от американските интервенции в Ирак или Либия. Наличието на голяма руска военна база в предимно сунитски Таджикистан (бивша съветска държава, откъдето може би са дошли арестуваните заподозрени в теракт в Москва) също не е по-малко оскърбително за ислямистките идеи, отколкото наличието на американски военни бази в Персийския залив. За тях Русия е част от християнския Запад, която няма място на територията на техния въображаем ислямски халифат.

ИДИЛ призна отговорността за злодеянието в концертната зала “Крокус сити хол” в Москва и това вероятно е истина. САЩ също така смятат, че за нападението е отговорна “Ислямска държава — Хорасан”, провинция на несъществуващия халифат на ИДИЛ, която включва по-голямата част от Афганистан (чиято северна част е етнически таджикска), Пакистан и Централна Азия, включително Таджикистан. 

Точно както хутите унищожават търговията с петрол в Червено море, ИДИЛ ще може да унищожи търговията на Русия с втечнен природен газ, нефт, газ и ще може да прекъсне транспортните и телекомуникационните вени.

Сега основният враг на ИДИЛ-К (отговорна за терористичната атака в “Крокус сити хол”) е организация “Талибан”. ИДИЛ обвинява талибаните, че те не са напълно мюсюлмани. Буквално: сега те упрекват талибаните, че те не изпълняват достатъчно стриктно законите на шериата и са твърде либерални. На второ място, разбира се, е шиитски Иран. По този начин за ИДИЛ шиитите са още по-голямо зло от християните, тъй като те са считат за еретици и вероотстъпници.

В този контекст Русия е естествен враг на ИДИЛ. Първо, сега тя е пряк съюзник на Иран. Второ, тя всъщност е партньор на талибаните. Освен това според ИДИЛ както съветската инвазия в Афганистан, така и руската инвазия в Сирия са престъпления срещу исляма.

Защо тогава РФ напълно игнорира публично съобщенията на ИДИЛ относно терористичното нападение в “Крокус сити хол” и се придържа “украинска линия”? Ако оставим настрана чисто конспиративните теории, всичко е доста логично: силите на Русия изцяло са хвърлени във войната срещу Украйна, включително най-добрите служители на ФСБ. Сега Кремъл насочва всички ресурси, за да убие максимално много украинци, да унищожи максимално много украински населени места, като същевременно руснаците са убивани от съвсем други хора. Защо Руската федерация се опитва да завладее страната, чийто народ не е извършил нито едно терористично нападение на руска територия, докато стотици руснаци са разстрелвани точно в столицата от представители на съвсем различна общност, която сега представлява реална заплаха за РФ? Отговорът на този въпрос се крие някъде дълбоко в бюрата на Кремъл.

Така че Путин трябва да очаква още терористични атаки в Русия, защото игнорирането и воденето на война срещу Украйна не могат да решат проблем от такъв огромен мащаб. Обаче интересно колко търпение ще имат руснаците да гледат как ислямските терористи убиват народа им, а за “основната заплаха” за страната им се смятат цивилните граждани в украинските градове? 

Когато един терористичен режим започне да воюва срещу друг, е невъзможно някой да се измъкне сух от подобен конфликт. Кремъл ще трябва да си изцапа ръцете, за да защити имиджа си на “безопасна” страна. Но безопасна за кого? Само Путин знае отговора на този въпрос.

Дмитро Колев, специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми