Хиновски: Отваря се изключително изгоден вариант за съдбата на АЕЦ “Белене”, но има нещо подозрително в сделката

“България, Европа и светът на фокус” по Радио “Фокус”

Атомната електроцентрала “Белене” е пример за абсурден ядрен проект, според коментара на енергийния експерт Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум, в предаването “България, Европа и светът на фокус” по Радио “Фокус”. Той посочи, че през златните години на българо-руските отношения (2006-2012 г.), проектът не се осъществи, което било ясен сигнал, че няма бъдеще за него.

Хиновски изрази предположение, че Украйна е направила услуга на България, като съзнателно й помогна да се освободи от този проект, предоставяйки икономическа помощ в трудния момент за българската енергетика в замяна на някакво благосклонно продаване на оръжие. Въпреки че това е лично обяснение на Хиновски, което не е консултирано с никого, според него има нещо подозрително, тъй като ядрените специалисти в Украйна, с които има контакт от известно време, са трябвали да бъдат запознати с този вариант. Това го кара да се замисли дали не съществува сделка между две страни. Въпреки това, Хиновски посочва, че сделката е изгодна за България, но все пак има нещо, което му изглежда странно.

Енергийният експерт оценява, че възможността, че България да продаде оборудването на АЕЦ “Белене” е много добра новина за българската енергетика. Той я нарича най-добрата новина за последните пет-шест години, тъй като този проект се оказа неспособен да бъде реализиран.

Ако сделката бъде осъществена, според Хиновски, България ще може да възстанови около 1/3 от сумата, инвестирана в проекта. Ако приемем, че тази сума е около 3 милиарда лева, то България ще получи 600 милиона лева, при условие че преговорите бъдат успешни.

Относно заявлението на БСП, че това ще бъде част от погребението на българската енергетика, Хиновски коментира, че това е демагогия. Той се възмущава, че инженер като г-н Ерменков може да изразява такива мнения. Хиновски подчертава, че ако направим прост анализ на това, което се случи с проекта и какви възможности и капиталови ресурси разполагахме, става ясно, че тези хора са провалили проекта. Той изразява съжаление за това, че тези хора вървят с декларации, че спасяването от това бреме е риск.

Радио “Фокус”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *