Хиляди посетители се събраха на Деня на отворените врати в НАО–Рожен.

Днес хиляди посетители пристигнаха на Рожен по случай Деня на отворените врати на Националната астрономическа обсерватория (НАО). По традиция вратите на НАО–Рожен се отварят на Петдесетница, когато е храмовият празник на параклиса „Света Троица“, намиращ се до входа на кулата с двуметровия телескоп. В параклиса бе отслужен Водосвет и даден курбан за здраве. Проф. Евгени Семков, директор на Института по астрономия с НАО–Рожен, обяви пред БТА, че догодина предстои монтиране на апаратура за радиотелескоп, който ще бъде първият в Югоизточна Европа.

Проф. Семков разказа, че традицията за Деня на отворени врати на Петдесетница е създадена много отдавна по молба на местните хора, които почитат празника и настоявали за запазване на параклиса при изграждането на Обсерваторията. Днес ученици, семейства с деца и хора от цялата страна посетиха Роженската обсерватория, разглеждайки двуметровия телескоп и възможностите за наблюдение на звездното небе.

Новият 1,5-метров роботизиран телескоп AZ 1500, открит през лятото на 2023 г., вече е част от научни публикации, съвместно с астрономи от Индия, САЩ, и Италия. Проф. Семков уточни, че новата апаратура позволява използване на данни от наблюдения без необходимост астрономите да пътуват до Рожен. Той подчерта, че обсерваторията залага на по-активна наблюдателна програма през летните месеци, когато има повече ясни нощи.

Проф. Семков също така коментира, че са много доволни от качеството на новия телескоп и че техниката се развива бързо, като всяка по-нова апаратура е по-добра. Следващата година ще бъде монтирана апаратурата на радиотелескопа, който ще бъде разположен на поляна в съседство на обсерваторията, като финансирането е осигурено по Пътната карта за научна инфраструктура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми