“Хърватия, най-новата членка на Шенген, прогнозира значителен ръст в туризма”

Хърватия, която недавно се присъедини към Шенгенската зона, очаква да види забележителен ръст в туризма през този летен сезон.

Според информация от TotalCroatiaNews, последните данни от данъчната администрация показват положителен фискализиран оборот на предприятията в сектора, което поддържа оптимистичните очаквания и надежди на индустрията, съобщава SchengenVisainfo.

Фискализираният оборот отразява приходите, генерирани от предприятията, които трябва да издават фискални касови бележки за техните продажби. Тези данни предоставят обща представа за финансовите резултати на туристическия сектор.

Секторът за настаняване записва плащания на стойност 171 млн. евро през последния месец. Ръстът в плащанията с карти и в брой указва положителна тенденция в Хърватия, като се наблюдава значително увеличение от 117 млн. евро през предишния месец до 171 млн. евро. Това представлява ръст от 46%.

Сравнявайки първите пет месеца на тази година със същия период от миналата година, се отбелязва впечатляващ растеж. Фискализираният оборот е нараснал от 275 млн. евро на 403 млн. евро, което представлява ръст от 46%.

Важно е да се отбележи, че растежът на трафика и приходите е частично поради по-високите цени през 2023 година. Повишаването на цените може да допринесе за общия ръст в приходите в сектора.

Кафенета, ресторанти и други заведения за хранене също отчитат растеж през май 2023 година.

Секторът на хотелиерството и ресторантьорството регистрира оборот от над 290 млн. евро през предишния месец, което представлява увеличение от 30% спрямо оборота от 224 млн. евро през същия месец на 2022 година. Броят на издадените фактури показва скромен ръст от по-малко от 5%.

Кумулативните данни за първите пет месеца на годината до края на май показват, че предприятията в сектора на храненето са постигнали оборот от почти 1 милиард евро (999 млн. евро). Това представлява значителен ръст от 31% в сравнение със същия период от миналата година. Регистрираният растеж на оборота е съпроводен от 8,4% увеличение в броя на издадените фактури.

Данните показват положително начало на туристическия сезон в Хърватия, както и растеж в сектори като таксиметровите услуги и превоза. Фискализираният трафик в сектора на таксиметровите услуги през май надхвърля 12,3 млн. евро, което е значително увеличение спрямо данните от април (9,1 млн. евро) и март (8,5 млн. евро).

Освен това, според бързата оценка на държавните статистици, потребителските цени през май месец се увеличават с около 0,5% на месечна база. Годишната инфлационна тенденция спада под 8%, като цените на електроенергията спадат с 3%, но храни, напитки и тютюневи изделия показват двуцифрен ръст от 13,5%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *