Глобите за скорост ще връчват по нови начини – по мейл или с SMS

Наказателните постановления и глобите за скорост вече ще бъдат връчвани не само присъствено, но и по мейл или с SMS. Тази промяна идва след публикуване на промени в Закона за държавния бюджет и Закона за движение по пътищата в “Държавен вестник”.

За да се реализира новата система, МВР ще разполага с три месеца, за да изгради автоматична платформа, която ще изпраща глобите за скорост на собствениците на превозните средства или на ползвателите, ако са регистрирани. Хората няма да са задължени да предоставят данните си, те ще бъдат взимани автоматично при ползване на административни услуги на МВР. Например, при смяна на изтекла шофьорска книжка или заявка за нова лична карта, съответните полета за мейл и телефон ще се попълват в бланката. В случай на непопълнени или грешно попълнени данни, МВР ще счита, че глобата е била получена. 

Втората промяна включва възможността глобите да бъдат считани за връчени при проверка в системата за сигурно електронно връчване, както и в Портала за електронни административни услуги на МВР. В настоящия момент, когато гражданин има неполучено задължение, сайтът на вътрешното ведомство не предоставя информация за самата глоба, което затруднява възможността за нейното изплащане.

Очаква се тази промяна да реши сериозния проблем със невръчените глоби за скорост. На момента, след като камерите на Пътна полиция заснемат нарушител, глобата се изпраща по куриер. Обаче често хората не живеят на адресите, посочени в документите, което прави връчването на глобите трудност. Само случайните проверки на пътя и смяната на документи са възможни начини за връчване на глобите. През 2020 година бяха заснети над 1 милион нарушения на скоростта, но 186 854 от тях не са били доставени, а общо неплатени са 226 524. През 2021 година заснетите нарушения се увеличиха на 1 198 583. Същевременно се увеличи и броят на шофьорите, които не са били засечени и следователно не са получили санкции – те са 275 315, а общият брой на неплатените глоби е 345 107. 36,2% от всички заснети нарушения през предходната година не са били връчени. От общо 1 163 985 превишили скоростта, 421 395 не са получили известие за глобите и общо неплатилите са 536 577.

С новите методи за връчване, глобите за скорост няма да бъдат единствените, които се разпространяват, а и наказателните постановления. Тези постановления определят размера на санкцията и броя на точки за нарушенията. До сега, при получаване на глоба, шофьорът получаваше син талон, който потвърждаваше валидността на шофьорската му книжка и съдържаше определен брой точки за него. Този талон обаче ще бъде премахнат скоро, след като се приемат промени в Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата. Въпреки че решението за отпадането на синия талон е вече прието от депутатите, то все още не е обнародвано в “Държавен вестник”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми