Финансова помощ за земеделците в България и други държави, засегнати от украински внос

Днес Европейската комисия одобри пакет за подпомагане на земеделските стопани в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, със сума от 100 милиона евро. От този пакет, за българските земеделци ще бъдат отпуснати 9.77 милиона евро. Тази помощ е предоставена поради логистичните затруднения, причинени от значителния внос на селскостопански стоки от Украйна.

Плащанията за подпомагане трябва да бъдат извършени до края на 2023 година. Обхванатите държави членки трябва да представят информация на Комисията относно изпълнението на мерките, критериите за определяне на помощта, планираното въздействие и предприетите действия за предотвратяване на нарушения на конкуренцията.

Освен това, Европейската комисия предложи допълнително финансиране от фондовете на ЕС за земеделците, засегнати от неблагоприятни климатични условия и въпроси, свързани с пазара и търговията. Този нов пакет за подкрепа включва сума от 330 милиона евро за 22 държави членки.

Предложението ще бъде гласувано от държавите членки на следващото заседание на Комитета за общата организация на селскостопанските пазари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми