Фейк: Украинци горят български знамена – снимка

Снимката, която се разпространява като “доказателство”, че уж украинците горяли български знамена, е направена не в Киев или Донбас, а в македонското село Вечани, а годината, когато това става, не е 2015, а 2021. Въпреки че този фейк е опровергаван няколкократно от потребители на социалните мрежи и журналисти, проверяващи фактите, той се разпространява и до ден днешен.

Веднага след непровокираното нападение на РФ срещу Украйна на 24.02.2023 г. в България масово започва да се разпространява своеобразен “манифест” от 9 (в някои случаи дори 10) точки с “напомняне” за случаи уж на “тормоз и терор” срещу българите в Украйна. Целта на подобни публикации е да оправдае нападението на РФ срещу Украйна и да убеди българите, че украинските бежанци, които търсят спасение от войната в България, не заслужават на съчувствие, доброжелателно отношение и помощ.

Сред различните “факти”, които неизвестният автор изрежда, е например вече разобличеният фейк за изгорени българи в одеския Дом на профсъюзите. Има и реални, но извадени от контекста факти, като например за “15 разкъсани български знамена в Киев през 2015 година”. Не след дълго темата за вандализма над българския флаг в Украйна прераства в истински фейк – в социалните мрежи започва масово да се споделя снимка с подпален български флаг, съпроводена с текста: “Ето така украинците горят български знамена и убиват българи!” (написано с главни букви). В някои от публикациите звучат призиви да не се помага на украинските бежанци в България, защото ““азовците“, „правосеките“ и представителите на нацгвардията в Украйна крещят: „СЛАВА НА УКРАЙНА!“, „СМЪРТ НА ВРАГОВЕТЕ!“ и горят българския трикольор, а в същото време техните семейства са на държавна издръжка в България и манифестират с русофобски лозунги по централните улици на големите български градове”.

Скрийншот – Фейсбук

Скрийншот – Фейсбук

Скрийншот – Фейсбук

След две седмици същата снимка вече започва да се разпространява и с друг текст, в който се твърди, че това уж било кадър от изгарянето на българския флаг в Донбас през 2015 г. В някои от тези публикации потребителите задават въпроса “как може да ви е толкова къса паметта”. 

Фейкът с ”изгореното знаме в Донбас” преживява нова вълна на масово разпространие през ноември, като някои от публикациите събират стотици реакции и споделяния.

Скрийншот – Фейсбук

Фейкът много бързо е разобличен още през април 2022 от потребителя на Twitter  @petar_baka, който нагледно показва, че фотографията с горящото българско знаме няма нищо общо с Украйна, защото инцидентът е станал в Северна Македония и то през 2021 година.

Скрийншот – Twitter

А през януари 2023 проектите за проверка на фактите Factcheck.bg и AFP излизат с материали, в които опровергават фейка и доказват, че кадрите с горящото българско знаме са заснети в Северна Македония през 2021 година, а не в Киев през 2015. 

Инцидентът с изгореното в Северна Македония българско знаме става по време на карнавал в село Вевчани на 15.01.2021 г. – по-малко от година преди избухването на пълномащабната война в Украйна – и е широко отразен в българските медии. През следващите няколко месеца интересът към скандала не стихва и българските граждани редовно получават информация за това как върви съдебният процес срещу вандалите. Наистина потребителят е прав – как може да ви е толкова къса паметтта…

Но въпреки че тази дезинформация е разобличавана няколкократно, тя се разпространява и до ден днешен.

Скрийншот – Фейсбук

За този фейк си спомниха и на 6 юли, когато президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна на официално посещение в България.

Защо във всички публикации с фейка за изгореното българско знаме се споменава именно 2015 година?

Първо, през юли 2015 година в Киев наистина има инцидент с български знамена. На 7 юли 2015 година по покана на тогавашния украински президент Петро Порошенко в Киев на официално посещение пристига президентът на България Росен Плевнелиев. Според протокола украинската столица е украсена с български и украински знамена. Но вечерта, на светлината на уличните лампи, зеленият цвят на българския трикольор изглежда като син и минувачи го приемат за руски, свалят няколко флагчета и ги късат. Киевските власти веднага реагират и се извиняват на българската делегация и народа на България за инцидента. Ще подчертаем специално – вандалският акт е срещу знамена, които приличат на руски и подбудите за късането на българските знамена не са лоши чувства към българите и България.

Ще отбележим, че някои български издания тогава съобщават, че окачените по уличните стълбове в Киев знамена са били руски, а не български и това било “гаф на украинците”.

Скрийншот – „Утро“

Друга причина защо във фейковете се споменава 2015 г. и Донбас вероятно се крие в материала на българския телевизионен канал bTV. През февруари 2015 в новините на bTV е излъчен манипулативен сюжет за ситуацията в Украйна с название “Десетки етнически българи са загинали при кризата в Украйна”. В новинарския материал се разказва, че заради военните действия в Украйна няколко бесарабски българи били починали от глад, а други – непосредствено на фронта, като анонимен събеседник на телевизионния канал съобщил, че ставало дума за 40 войника. В сюжета още се разказва, че Болградският район бил изолиран от украинските войски от останалата част на Украйна заради “масовия отказ на българи и гагаузи да бъдат мобилизирани”. Отделно се подчертава, че български правозащитници оказвали хуманитарна помощ и настоявали за хуманитарен коридор към България за спасяването на бесарабските българи. В сюжета има и репортаж от Донбас, в който специални пратеници на телевизията разказват за жителите на Донецк, които се крият в подземията заради бомбардировките на града. Ще отбележим, че в сюжета на bTV не се споменава нищо за изгорени български знамена в Донбас, както и за някакви причини, поради които местните жители трябва да мразят България. Но през март 2022 в мрежата започва да се разпространява скрийн с водещите на канала и надпис “Снимка: бТВ през 2015 г.: Украинската армия избива бесарабски българи и цивилни в Донбас”. Въпросният скрийн се разпространява и досега заедно със споменатия в началото “манифест” от 9 точки, в който се казва за разкъсаните български знамена в Киев през 2015.

Скрийншот – Фейсбук

Очевидно авторите на фейка са заложили на късата памет на аудиторията си за събития и факти, и са съединили в една картинка тригери, които предизвикват силна емоция – горящо българско знаме и напомняне за Донбас през 2015.  

Ще отбележим, че по официални данни на Държавната агенция за бежанците и Главна дирекция „Гранична полиция“ от 24 февруари 2022 г. до февруари 2023 г. в България са влезли близо 1,1 млн. украински граждани. България е регистрирала за временна закрила повече от 151 000 бежанци от Украйна. Според последната статистика към 19 юни в България са регистрирани с временна закрила 72 000 украинци, като в момента българската държава се грижи за около 12 хиляди украинци. Останалите, по информация на председателката на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, са в състояние да се грижат за себе си и за семействата си.

Въпреки масовата антиукраинска кампания в социалните мрежи и изказванията на отделни български политици, бежанците от Украйна преимуществено срещат радушен прием на българска земя. Това бе отбелязано и от Седа Кузуджу, представител на ВКБООН, Агенцията на ООН за бежанците в България и координатор по въпросите на бежанците. „Народът и правителството на България щедро приеха и помогнаха на десетки хиляди украинци в нужда, в забележителна проява на солидарност с тежкото положение на бежанците“, заяви сътрудничката на ООН.

StopFake.org

Един отговор

  1. Аватарът на Мирослав Иванов
    Мирослав Иванов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми