Фалшиво “покушение” срещу Аксьонов: поредният пропаганден трик на кремълската пропаганда

Днес руските медии цитираха пресслужбата на ФСБ, която заяви, че е било предотвратено покушение срещу кримския “глава” Аксьоно. Твърди се, че в резултат на операцията бил задържан “диверсант” – руски гражданин, който бил “вербуван от СБУ” и “обучен в Украйна да залага и взривява мини”.

Според ФСБ е задържан руски гражданин, който е бил нает и подготвен от украинските специални служби да убие Аксьонов, като взриви предварително минирана кола от кортежа му. “Опитът за убийство на главата на Крим Сергей Аксьонов, организиран от украинските специални служби, е предотвратен”, се казва в изявление на пресслужбата на ФСБ, като се добавя, че “мъжът, задържан във връзка с покушението, е направил пълни самопризнания”.

Рефат Чубаров, председател на Меджлиса на кримските татари, коментира в канала си в Телеграм, че твърденията на ФСБ, че е предотвратила опит за убийство на “главата” на кримската окупационна власт Сергей Аксьонов, е по-скоро е опит той за бъде “избелен” Кремъл след изчаквателната му позиция по време на бунта в Пригожин. 

“Истинската причина за провокацията се състои в това, че по този евтин, но “ядосан” начин Аксьонов и неговите куратори от фсб на рф се опитват спешно да избелят пред кремъл кримския гаулайтер и местното управление на руската федерална служба за сигурност, които заеха изчаквателна позиция по време на неотдавнашната конфронтация между пригожин и путин”, се казва в съобщението.

Чубаров отбеляза, че това е “отработен метод на провокация”, използван от руските специални служби, при който те сами организират “тайник”, след което избират жертва за атентатор, арестуват го, и изтръгват от него необходимите показания.

Според него подобна схема е била използвана от руснаците при фалшифицирането на наказателното дело срещу политическия затворник Едем Бекиров, арестуван през 2019 г. и освободен чрез обмен през септември 2019 г.

“За да е бъдат по-убедителн, те могат да вземат проба от слюнка или коса от задържания против волята му, която след това да бъде намерена по време на разследването на експлозивите, намерени в “тайника”. И ето на, видите ли, дори ДНК анализът показал, че обвиняемият е заложил взривните вещества”, отбелязва председателят на Меджлиса на кримските татари.

Самият Аксьонов коментира “покушението” доста повърхностно: “Сигурен съм, че конкретните възложители на това престъпление ще бъдат открити и наказани. А терористичната заплаха от страна на Киев може да бъде напълно елиминирана само чрез изпълнение на целите на СВО, поставени от президента. И така ще бъде”, написа той в канала си в Телеграм.

От 2014-та година насам в Крим и Севастопол най-малко 16 украински граждани са осъдени по обвинения в “шпионаж” и “диверсия”. През 2015 г. руски съд осъди режисьора Олег Сенцов на 20 години по обвинения в тероризъм. Руските сили за сигурност също така инкриминират “саботаж” на представители на ислямската политическа организация Хизб ут-Тахрир, която не е забранена в Украйна. След като Русия започна пълномащабна инвазия в Украйна, на полуострова масово се преследват всички, които не са съгласни с войната.

При всички случаи подобни “произшествия” са предвестник на голяма промяна на полуострова. “Оцеляване след покушение” отдавна стана визитна картичка на кремълската пропаганда, тъй като по мнението на пропагандистите смятат, че подобна история създава фундамент на “неприкосновеност” на съществуващия режим и демонстрира предполагаемата “сила” на специалните служби, които винаги са готови да се изправят срещу “диверсантите”.

Всичко е просто: руският свят, след като не успя да постигне лесна победа във войната срещу Украйна, след като показа своята фашистка същност, сега започна да търпи поражения в идеологията и пропагандата. Разрушените градове, стотиците хиляди убити цивилни граждани, огромните икономически и екологични щети на територията на Украйна, и накрая разрушаването на Каховския язовир, което създаде планетарна хуманитарна катастрофа, не предизвикват любов и доверие дори у феновете на “руския свят”. Затова руските идеолози наричат “русофобия” съпротивата срещу изпосталялите руски митове, които се разпространяват по цял свят, и старателно се опитват да я “осмислят” и “обяснят”. Машината за създаване на необходимите наративи вече започва да се пука по шевовете, разкривайки слабостите на руската пропаганда. Нейното влияние върху чуждестранната аудитория започва драстично да намалява – случаят с “покушението” срещу Аксьонов го доказва. Никое от известните европейски издания не разполага с абсолютно никакви правдоподобни аргументи, потвърждаващи “покушението”. Разбира се, украинската страна напълно отрича участието си в подобна “диверсия”.

Политически анализатор Людмила Балканова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *