ФАКТИ: Новата архитектура на сигурността на Европа и ролята на Украйна в неяФАКТИ:

Ролята на Украйна в осигуряването на сигурността в Европа в момента е трудно да се надценява. Поради географското си положение Украйна се превърна не само в „преграда“, разделяща Европа от агресивна Русия, но и в мощен енергиен, логистичен и хранителен център

Несъвършенството на стария модел на архитектурата на сигурността в Европа беше споменато по-рано, но инвазията на Русия в Украйна показа неспособността на Стария континент да взема бързи решения за спешен отговор на глобалните предизвикателства. Сега Европа е изправена пред необходимостта от актуализиране както на отбранителната доктрина, така и на отбранителната сфера, като се вземе предвид местоположението на Украйна на източния фланг.

Ролята на Украйна в осигуряването на сигурността в Европа в момента е трудно да се надценява. Поради географското си положение Украйна се превърна не само в „преграда“, разделяща Европа от агресивна Русия, но и в мощен енергиен, логистичен и хранителен център. Блокирането на морските пристанища на Украйна от руските нашественици заплаши света с хуманитарна криза, по време на която страните от Близкия изток и Африка могат да бъдат под заплахата от гладна смърт, а Европа може да бъде обхваната от нова вълна на масова миграция. Сигурността на Украйна и нейната способност да даде бърз отпор на агресора е ключът към стабилна икономическа и социална ситуация в Европа.

Гаранцията за мирна и сигурна Украйна е своевременното и систематично прехвърляне на необходимата военна помощ за получаване на предимство над агресора на бойното поле. От самото начало на пълномащабното нахлуване Украйна активно си сътрудничи с различни международни институции и фондове, които ѝ оказват военна помощ. Един от най-ефективните инструменти за сътрудничество между Украйна и ЕС в сферата на отбраната стана Европейският фонд за мир. Общият подход е, че Киев получава доставки на оръжие и боеприпаси от страните-членки на ЕС в съответствие със своите централизирани заявки и едва след това националните правителства на страните-членки на ЕС се обръщат към европейските институции за възстановяване на разходите им от средствата на фонда.

В допълнение, военната помощ за Украйна даде значителен тласък на развитието и увеличаването на производството на военни продукти в страните от ЕС. Предоставяйки оръжия на Украйна, съюзниците обновяват запасите си, попълвайки ги с по-модерни и още по-ефективни модели. Руско-украинската война осигури по-голямо увеличение на износа на оръжие за компаниите от военно-промишления комплекс от 1989 г.

През март 2022 г. беше приет документ, наречен „Стратегически компас“, който стана първата пътна карта в ЕС в областта на сигурността и отбраната. Една от основните идеи на документа е създаването на европейски сили за бързо реагиране от 5000 войници. Отбранителното сътрудничество между страните от ЕС може да укрепи алианса, а в дългосрочен план и трансатлантическата солидарност и сътрудничество с НАТО във фокуса на гаранциите за сигурност и укрепването на отбранителните способности на Европа. От своя страна Украйна, която вече разполага с една от най-боеспособните армии в Европа, дори като кандидат за ЕС трябва да участва в инициативите.

Бързото интегриране на Украйна в НАТО ще помогне за укрепване на сигурността в региона на Източна Европа. Успешното противопоставяне на руските войски не оставя шанс за пълната окупация на Украйна, през която нашествениците планираха да стигнат до Молдова, Полша и балтийските страни. По този начин, предоставяйки гаранции за сигурност на Украйна, Алиансът едновременно ще защити Източна Европа от руска агресия, което ще помогне да се избегнат нови рискове и заплахи за европейската стабилност. В комюникето от срещата на върха на НАТО в Мадрид се отбелязва, че Украйна е „жизненоважна“ за поддържането на стабилността на целия евроатлантически регион. Влизането на Украйна в НАТО ще бъде взаимноизгодно решение и за двете страни, защото Украйна ще може да подобри своите отбранителни способности, а останалите членове на Алианса ще получат надежден и добре въоръжен съюзник, който в случай на повторни руски атаки ще може бързо да отблъсне вражеска атака.

Успоредно с разширяването на съществуващите институции, създаването на нови регионални асоциации ще позволи по-бързото и сплотено реагиране на заплахите за сигурността. United States U-24 е инициатива на Украйна за незабавно спиране на конфликтите, предложена от президента Володимир Зеленски. Целта на тази асоциация е да предоставя необходимата помощ, включително въоръжена помощ, за незабавно спиране на конфликти в рамките на един ден. Присъединяването на държавите от Източна Европа към инициативата може да подобри ситуацията със сигурността в региона, както и да координира действията на съюзниците в случай на извънредна ситуация.

Войната на Русия срещу Украйна предизвика най-голямата криза в сигурността в ЕС и съответно води до спешна необходимост от промяна на подхода към стратегията за устойчивост. Неразделна част от новата архитектура за сигурност на Европа е укрепването на вече съществуващата подкрепа за Украйна, както и координирането на общите усилия за победа над агресора.

Владимир Ростоцки

Руски политолог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми