F-16 Block 70, сн. “Локхийд Мартин”

България ще получи подкрепа от съветник от САЩ в проекта за въвеждане на F-16 изтребители

Американският съветник ще предоставя подкрепа на българското Министерство на отбраната (МО)  по проекта за въвеждане на изтребителите F-16.

Съветникът, финансиран от САЩ, ще се фокусира върху редица дейности, включително политическо планиране, инфраструктурни подобрения, логистична поддръжка и подобряване на оперативната съвместимост на българската военна авиация със съюзниците от НАТО, според информация от военното министерство.

България взе решение да закупи общо 16 изтребителя F-16 Block 70 от САЩ и компанията Lockheed Martin. Първите самолети се очакват да пристигнат през 2025 година, след товаще бъдат необходими около две години за обучение на българските Военновъздушни сили за използването им.

До този момент България ще продължи да използва старите съветски изтребители МиГ-29, чиято поддръжка е затруднена във връзка с войната в Украйна.

Американския съветник пристигна в България след посещението си в САЩ през юли, когато заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков проведе срещи и разгледа производствената линия на F-16, както и се срещна с ръководителите на изпълнителната компания.

Също така, се очаква военният министър Тодор Тагарев да посети САЩ през есента, за да оцени напредъка на подготовката на изтребителите за България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми