,

Европейската прокуратура в България: Очаквания и реалност

През април тази година офисът на Европейската прокуратура в България се похвали, че скоро ще приключи дело срещу овцевъд, чието име не бе споменато. Човекът щял да бъде глобен с 5 хил. лв.

Животновъдът се е опитал да вземе европейска субсидия с измама, но българската администрация го хванала и не успял да вземе парите. Справка на Mediapool показва, че овцевъдът все още не е глобен.

Тази история е показателна за имиджа, който гради Европейската прокуратура в България.

Преди три години тази институция пося големи надежди в България, най-вече заради славата на румънката Лаура Кьовеши, която бе избрана за първия европейски главен прокурор. За нея се говореше като за безстрашния борец срещу корупцията в съседна Румъния – успяла да вкара в затвора премиер, министри, кметове и стотици корумпирани държавни служители.

През 2024 г. аурата на Кьовеши в България започва да потъмнява, а част от обществото започва да разбира, че и тази институция не е панацея за хроничния проблем с корупцията по високите етажи на властта. Изглежда, че политическата класа също не смята Европейската прокуратура за някакъв фактор.

Задълбочено проучване на Mediapool за работата на европрокуратурата в най-бедната страна в ЕС показва пълната липса на резултати, бавното водене на разследванията и редица други проблеми, които са характерни за българските разследващи органи.

Три години – три глоби

За изминалите три години офисът на Европейската прокуратура в България отчита точно три дела, приключили с осъдителни присъди. Осъдени са четирима души. Най-голямото успешно дело за хората на Кьовеши в България е приключило с 6-месечната условна присъда срещу бившия служител на Държавен фонд “Земеделие” Траян Делиагов, уличен за подкуп от 5000 лв.

Останалите три дела много приличат на случая с овцевъда – хората опитали да вземат пари от ЕС, ама не успели. Делата са приключили със споразумения и глоби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми