Европейската прокуратура разследва случая за присвояване и пране на пари при изграждането на тунел “Железница” 

Европейската прокуратура води разследване относно присвояване и пране на пари, свързани с фирма, участвала в строежа на новия тунел “Железница”, който е най-дългият в България и бе недавно открит за движение.

Изграждането на тунела по магистрала “Струма” е било ръководено от агенцията “Пътна инфраструктура”, която е подписала договор с консорциум от три компании за изпълнението на проекта. Фирмата, поела изпълнението на тунела, е получила около 185 милиона лева, като 85% от тази сума са финансирани от европейски фондове.

От европрокуратурата информираха, че се провеждат претърсвания в шест фирми и четири домове в две области с цел събиране на доказателства за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари, свързани с изграждането на тунела. В акцията участват служители на Главната дирекция “Национална полиция” (ГДНП) и ДАНС.

Разследването е започнало след сигнал от ДАНС и проверка, която е показала, че една от фирмите, участваща в консорциума за изграждането на тунела, е заподозряна в извършени престъпления.

Според информацията, разследваната компания е осъществила няколко фиктивни преводи за кратко време в размер на над 11 милиона лева към верига от фирми, което е довело до изтеглянето на големи суми в брой от лица с криминално минало. Това потвърждават от европрокуратурата, като добавят, че тези фирми и лица са обект на и друго текущо разследване относно инфраструктурни проекти в железопътния сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми