Европейската комисия: Унгария трябва да обясни участието си в освобождаването на украински военнопленници в Русия

Унгария трябва да обясни участието си в освобождаването на украински военнопленници в Руската федерация и комуникацията с правителството на Украйна по този въпрос. Водещият прессекретар на Европейската комисия по външни работи и политика на сигурност Петер Стано каза това в коментар на Delfi в отговор на изявление на украинското външно министерство, че Унгария държи 11 украински военнопленници, които са били изведени от Руска федерация и не допуска украински дипломати до тях.

„Русия трябва да спазва задълженията си съгласно международното хуманитарно право и да гарантира, че военнопленниците се третират хуманно при всички обстоятелства в съответствие с Женевските конвенции и животът им не се застрашава. Що се отнася до Унгария, нейните власти трябва да обяснят подробностите и участието си в освобождаването на украински граждани, задържани от Русия като военнопленници, както и комуникацията на Унгария по този въпрос с украинските власти“, каза Стано.

По-рано днес Министерството на външните работи на Украйна съобщи, че Унгария държи 11 украински военнопленници, които е извела от Русия без знанието на украинското правителство или международни правозащитни организации. „Всички опити на украински дипломати през последните няколко дни да установят пряк контакт с украински граждани не бяха успешни. Това, както и информацията, получена от близки на някои от тях, показва, че уверенията на унгарските власти за уж свободния статут на украински защитници в Унгария не отговарят на действителността“, казаха от МВнР.

Те също така казаха, че военнопленниците се държат в изолация: „Всъщност те се държат в изолация, нямат достъп до открити източници на информация, комуникацията им с роднини се осъществява в присъствието на трети лица, отказва им се контакт с украинското посолство. Опитите на украинската страна за установяване на конструктивен диалог с унгарските власти, за съжаление, се игнорират от официалните дипломатически канали. Подобни действия на Будапеща поставят под въпрос декларираните от него хуманитарни мотиви за извозването на украинци в Унгария. Освен това те могат да бъдат квалифицирани като нарушение на разпоредбите на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи.” Украинското външно министерство отново се обърна към унгарската страна с искане незабавно да допусне украинския консул до украинските военнопленници, за да може да оцени тяхното физическо и психологическо състояние, да им разкаже за техните права и да окаже спешна консулска помощ. „Украйна очаква завръщането на нашите защитници и е готова да им окаже максимално съдействие за събиране със семействата им и осигуряване на необходимата рехабилитация“, се казва в изявлението.

Източник: delfi.lt 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *