Еврофинансиране за разширение на младежките центрове за личностно развитие

Близо 70 млн. лв. ще бъдат инвестирани в нови центрове за личностно развитие и заетост на ученици и младежи в страната. Това стана ясно от изявление на пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН). Проектът се изпълнява с финансиране от европейския План за възстановяване и устойчивост и включва планове за създаване на нови центрове в различни градове, както и на Национален фокусен център за личностно развитие на деца и младежи в София.

Целта на проекта е да предостави неформално обучение, подпомагайки развитието на младежите между 13 и 29 години, включително и тези от уязвими групи, както и младежи, които не работят, не учат или са в риск от отпадане от образователната система. Въпреки това, съгласно отговори на въпроси на “Дневник”, проектът се забавя в подготовката си.

На този етап в страната функционират 8 младежки центъра, но с планираното разширение, броят им ще нарасне. Съществуващите центрове акцентират върху неформално обучение, насърчаване на демокрацията, върховенството на закона и зачитането на правата на човека, овластяване на учениците и младите хора и подкрепа на активното гражданско участие.

Предвижда се Националният фокусен център да бъде обучително и информационно звено, координиращо дейността на другите центрове в страната.

Националният дворец на децата е определен като крайният получател по процедурата съгласно заповед на министъра на образованието и науката. Изготвят се насоките за участието на институцията в процедурата, според пресцентъра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми