ЕС не одобри осмия транш за Украйна, но разглежда мащабна помощ за бъдеще

Европейският съюз отново не успя да постигне общо съгласие по отпускането на осмия транш на сума 500 милиона евро за закупуване на оръжия за Украйна. За това съобщи Жозеп Борел, вицепрезидентът на Еврокомисията и първият дипломат на общността, по време на пресконференция след неформална среща на външните министри на държавите-членки в Толедо, Испания, информира кореспондент на агенция УНИАН.

Борел изрази своето съжаление за блокирането на осмия транш от Европейския фонд за мир. “Надявам се, че ще успеем да го деблокираме през следващите седмици. Но това е проблем, който не може да бъде решен”, изтъкна той.

Унгария продължава да блокира одобрението на този пакет, посочи украинската агенция.

Същевременно, Жозеп Борел разкри, че външните министри обсъдиха предложението за отпускане на 20 милиарда евро за укрепване на отбраната на Украйна в периода 2023-2027 година, с по 5 милиарда евро годишно. Той сподели, че получи положителна реакция от страна на външните министри по този въпрос и подчерта ангажимента им да продължат да подкрепят Украйна с военна помощ толкова дълго, колкото е необходимо. Дискусиите по този въпрос ще продължат в Съвета на ЕС, и Борел изрази надежда, че ще бъде намерено решение до края на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми