,

Ердоган лобира за отстъпки пред Кремъл

Срещата на върха на Г-20 вече стана наистина незабравима заради множеството резки изявления, но най-изненадваща беше реториката на турския президент Реджеп Ердоган за „отстъпки пред Кремъл в зърнената сделка“. 

Опитите на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и Ердоган да намерят начин да бъдат направени отстъпки на Русия за възстановяване на зърнената сделка, дават на Кремъл допълнителни лостове на влияние за натиск върху Запада. Турският лидер положи усилия на срещите с държавни лидери по време на Г-20 в Ню Делхи този уикенд, за да ги накара да постигнат компромис с РФ. 

Трима неназовани турски чиновници твърдят, че Ердоган иска от световните лидери да съдействат за гарантирането на руския износ на храни и торове от лондонската банка Lloyd’s, и Русия отново да бъде включена към системата за международни плащания SWIFT.

Според техните думи Анкара казва на партньорите си, че пътят за съживяване на зърнената сделка е да се облекчат някои от санкциите, за които Москва твърди, че й пречат да внася селскостопанско оборудване, в частност трактори и резервни части.

Очаква се след диалога с Ердоган членовете на Г-20 да призоват за „незабавни и безпрепятствени доставки на зърно, храни и торове от РФ и Украйна“. Предполага се, че те ще заявят, че сделката е важна за задоволяване на търсенето в развиващите се страни, особено в Африка, и да призоват за прекратяване на „военното унищожаване“ на зърнената инфраструктура. Според неназован индийски чиновник Анкара се опитва да намери консенсус за възобновяване на сделката.

Ердоган добави, че Русия, Украйна и Турция ще продължат да обсъждат зърненото споразумение. Той припомни подкрепената от него инициатива за износ на зърно от Русия за Африка през Турция с финансовата подкрепа на Катар, която според анализатори само задълбочава блокирането на украинския износ на зърно. Ердоган също каза, че не е „безнадежно“ настроен към възобновяването на зърнената сделка с участието на Русия. Източници на Ройтерс съобщиха, че в кулоарите на Г-20 турският президент е обсъдил подновяването на зърненото споразумение и с японския премиер Фумио Кишида. 

Доста проруски прозвуча и фразата на Ердоган за „нежизнеспособността“ на всякакви сделки, в които Русия е представена като агресор. „Нито един процес, който маргинализира Русия в Черноморската зърнена инициатива, няма да бъде жизнеспособен“, каза Ердоган пред медиите след срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи. „Русия е готова да предостави безплатно на бедните африкански страни милион тона зърно. Турция е съгласна. Катар мисли по същия начин. Надяваме се това да продължи и занапред. Досега г-н Владимир Путин се е съгласил на един милион тона.

По време на преговорите ми с с министъра на външните работи на РФ г-н Сергей Лавров, аз повторих, че не трябва да ограничаваме това количество до един милион и да търсим пътища за увеличаване на обема“, добави турският лидер. Той анонсира и предстояща среща по този въпрос между представители на Русия, Украйна и ООН, без да уточни дата и място на провеждането й.

Анализаторите на ISW (Институт за изследване на войната) разглеждат отказа на Кремъл да възстанови Черноморската зърнена инициатива като опит на Москва да получи максимални отстъпки от Запада – на фона на вероятното убеждение на руските власти, че очевидната подкрепа или приемане на нейните искания от някои международни играчи дават на Русия повече лостове на влияние в преразглеждането на договореностите. Не без основания е отбелязано още, че Кремъл може би вярва, че подкрепата на Ердоган и Гутериш за отстъпки пред Русия оказва допълнителен натиск върху Запада да се съгласи с исканията на Русия за връщане към зърнената сделка. 

Следователно руските официални лица вероятно ще продължат да отхвърлят дори предложения, които отговарят на много от тези исканияя, с надеждата да получат максимален набор от отстъпки. Трябва обаче да се разбере, че Кремъл едва ли има истинско намерение да се върне към зърнената сделка, по-вероятно е да се стреми да увеличи пазарния дял и привлекателността на руското зърно чрез влошаване на експортния потенциал на украинското зърно заради продължаващите атаки срещу зърнената и пристанищна инфраструктура на Украйна.

Така може да се твърди, че на преговорите в Сочи Ердоган и Путин са обсъдили взаимноизгодни варианти за продължаване на „зърнената сделка“ – заобикаляне на Украйна с оказване на натиск върху Запада. С това Ердоган поставя Запада в много неудобно положение – Турция, членка на НАТО, влиза в директни преговори със световния агресор, който смята НАТО за “виновен за всички проблеми и войни”. 

Трябва да бъде разбрано, че заради Русия пострада и сигурността в Черно море – частни кораби, които заседнаха във водите му, не могат да преминат, или дори потъват. Там цари истинско беззаконие, тъй като руски военни инспектират кораби, които пресичат държавните води на Украйна, граничещи и с турските.

Според думите на говорителя на ВМС на Украйна, руският флот прибягва до хитрости, за да създаде представата за контрол над Черно море и превоза на товари както за вътрешната руска публика, така и за световната. Руснаците, използвайки международното право, блокират участък от морето в частта на вътрешната си икономическа зона и обявяват там например учения със стрелба. Това е разрешено. И съответно Кремъл има законово основание да контролира този участък. Ученията винаги се правят на търговските пътища, за да се усложни мореплаването там. 

Някои плавателни съдове, разбира се, не обръщат внимание, разбирайки, че всичко това е фалшиво. За него няма основание, няма мандат. Кой изобщо може да обяви някакво ембарго, например блокада? Това трябва да бъде обявено от международните организации. Русия прекрасно го разбира и затова прибягва до подобни трикове. Но в същото време реториката им за вътрешния потребител е напълно различна. В собственото им информационно и в международното пространство това се озвучава като „предотвратяване на контрабандата на оръжие“.

Неконтролираното присъствие на руския флот в морето води и до факта, че миграционните пътища към Турция страдат, тъй като руските военни кораби лесно не могат да не ги пропуснат по свое усмотрение.

Във връзка със „зърнената сделка“, Европейският съюз заяви, че с оттеглянето си от зърненото споразумение Русия иска да получи допълнителна печалба за себе си. Според европейски дипломати Украйна преговаря с Румъния и България за алтернативен маршрут, който да минава от Украйна през румънски териториални води, тъй като Русия си е поставила за цел да унищожи украинската храна за света. 

Като се говори обаче за алтернативни маршрути за износ на украинско зърно, трябва да има разбирането, че те изобщо не са сравними с морските. Британските разузнавачи отбелязаха, че успешният износ на украинско зърно в рамките на Черноморската зърнена инициатива помогна за намаляване на световните цени и продоволствената сигурност. По време на действието на инициативата на световния пазар са влезли повече от 32 милиона тона храни, а продоволственият индекс на цените е спаднал с 23% от своя пик през март 2022 г. 

Особено се възползваха от по-ниските цени развиващите се страни, както и от директния внос на зърно от Украйна. „Оттеглянето на Русия от Черноморската зърнена инициатива доведе до намаляване на украинския износ, което е очевидно усилие, насочено към деградиране на украинската икономика и нейната способност да поддържа военните усилия“, казват от британското разузнаване.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на свой ред осъди последната серия от руски атаки срещу украински пристанища на река Дунав, които са ключови за износа на зърно, подчертавайки, че Русия се опитва да блокира украинския износ, като превръща храната в оръжие. „Това е руската методичка: блокирайте украинския износ, превърнете храната в оръжие и накарайте гладните хора да плащат последствията“, каза Блинкен. 

Да се правят отстъпки на Путин по който и да е въпрос означава да се демонстрира слабостта на Запада пред лицемерния Кремъл. Това ще означава и предаването на всички предишни „рубикони“ на икономическата борба с Русия, които Западът успя да постигне за година и половина. Деградация и слабост са двете думи, които характеризират теоретичната възможност Западът да отслаби санкциите срещу Руската Федерация.

Дмитро Колев, специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *