,

ЕК обяви, че ще отмени мониторинга над България и Румъния до септември

Европейската комисия представи четвъртия си годишен доклад за 2023-та относно върховенството на закона, в който оценява актуалното положение във всяка от държавите членки.
На пресконференцията беше обявено, че ЕК ще предприеме стъпки за пълното прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка спрямо България и Румъния, въведен през 2007 г.

Въпреки, че докладът не е обвързан с влизането ни в Шенгенското пространство, се счита, че мониторингът е една от спънките за България, и отпадането му ще улесни процеса. За влизането ни са 25 от общо 27 страни членки на ЕС. Против са единствено Нидерландия, която иска реална съдебна реформа и Австрия, която настоява за по-добра защита на границата ни с Турция. 

Докладът обхваща четири стълба: национални правосъдни системи, уредби за борба с корупцията, медиен плурализъм и други механизми за взаимозависимост и взаимоограничаване на институциите.

Целта на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния е наблюдение на напредъка в съдебните реформи, борбата с корупцията, а за страната ни и борбата с организираната престъпност, като докладите на Комисията по механизма се разглеждат като инструмент за насърчаване на реформите в тези сфери в двете страни след присъединяването им към Съюза.

“ЕК стигна до извода, че София и Букурещ задоволително изпълняват условията, поставени по МСП по време на влизането им в ЕС. Сега се предприемат остатъчни последни стъпки и Комисията започва последните действия към окончателното затваряне на Механизма за двете страни членки.
Сътрудничеството с България и Румъния ще се извършва вече по цикъла на годишния доклад за върховенството на закона и в контекста на други части от инструментариума за върховенството на закона, както за всички страни членки”, се казва в документа

В новия доклад Комисията отчита липса на напредък в начина на съставяне на Висшия съдебен съвет (ВСС), и наличието на риск от политическо влияние върху функционирането на Инспектората към ВСС. Отбелязва се и липсата на достатъчно присъди за корупция по високите етажи у нас.

Докладът отправя 6 препоръки към България във връзка със съдебната реформа и борбата с корупцията. ЕК препоръчва на България да въведе законови изменения за подобряване на работата на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) и за избягване на политическото влияние;  да съобрази състава на ВСС с европейските правила; да предприеме стъпки за адаптиране на съответната законодателна рамка, за да се избегне дългосрочното командироване на съдиите; да продължи с мерките за повече почтеност в обществената администрация, както и подходящ механизъм за санкциониране; да подобри ефективността в разследванията и окончателните присъди по дела за корупция на високо ниво, включително чрез институционалните реформи на Комисията за борба с корупцията. Препоръчва се още страната ни да повиши прозрачността при разпределянето на държавната реклама в медиите, особено когато е договорена чрез посредници.

Приключването на МСП изисква формално решение на Комисията. Преди да реши окончателно, тя ще обсъди забележките на Съвета на ЕС и на Европейския парламент.

Комисията информира Съвета, че до началото на септември смята да отмени решенията си от 2006 г. за налагане на мониторинг над България и Румъния. Съветът трябва да направи своите забележки до 25 август.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *