ЕИБ осигурява 50 млн. евро за нов зърнен терминал във Варна

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще предостави заем от 50 млн. евро за изграждането на зърнен терминал в пристанище Варна. Този проект е иницииран от “Логистичен център – Варна” ЕАД, което е част от групата на “Билдком”, водещият производител на слънчогледово олио и търговец на зърно в България.

Според ЕИБ, този зърнен терминал ще подпомогне продоволствената сигурност, ще насърчи нисковъглеродния морски транспорт и ще допринесе за икономическия растеж в региона. Той ще подобри достъпа на местните селскостопански производители до експортните пазари. Проектът също така ще има положителен ефект върху околната среда, като намали емисиите на парникови газове по време на превоза на земеделски стоки.

Новият зърнен терминал се очаква да бъде завършен и в експлоатация през второто тримесечие на 2026 година. Той ще включва нов кей, силози и други съоръжения за съхранение, както и подобрени възможности за шосеен и железопътен достъп.

Този проект е от голямо значение за българския износ на зърно и ще увеличи конкурентоспособността на страната в областта на морския транспорт. “Билдком” е водещ търговец на зърно и слънчогледово олио, притежаващ трите завода за производство на олио в България и има значителен пазарен дял както във вътрешния, така и във външния пазар.

Тази сделка представлява първият случай, в който частно дружество в България се възползва от гаранция по програмата InvestEU, която привлича инвестиции за осъществяване на политическите приоритети на ЕС, включително зеления преход. Това е важна инициатива, която подкрепя развитието на инфраструктура и икономиката в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми