, ,

Духа вятърът на промените и България е сред причините за промяна

Българското правителство взе решение за присъединяване към Декларацията на Г-7 за гаранциите за сигурност на Украйна. Това е вече 16-ата държава, която подкрепя документа.

„Министерският съвет прие в сряда, 16 август, решение, с което одобрява присъединяването на България към усилията на страните от Г-7 за оказване на дългосрочна подкрепа за сигурността на Украйна“, съобщиха българските власти. 

София също така заяви, че оказва политическа и практическа подкрепа на Украйна, която се противопоставя пряко на руската агресия. Страната увери, че с това допринася за защитата на свободата, сигурността и суверенитета на всички европейски страни членки, което е огромна стъпка към укрепване на геополитическите позиции на България в Европа. 

Началникът на офиса на президента на Украйна Андрий Ермак потвърди тази информация и изрази благодарност към българското правителство. „Благодарен съм на Република България за решението да се присъедини към Вилнюската декларация на Г-7 за подкрепа на Украйна“, написа той. По думите му подобен ход укрепва “общата ни сигурност в региона”. Ермак добави, че това допринася за по-нататъшното развитие на украинско-българското сътрудничество.

На фона на това събитие припомняме думите на началника на Главно управление на разузнаването на МО на Украйна Кирило Буданов за сътрудничеството с България в областта на въоръжението. В интервю пред БТВ Буданов заяви: „Вашата страна ни предостави значително количество оръжие, но основното е, че увеличава обемите на производството на нови боеприпаси“, подчерта началникът на ГУР на МО на Украйна. Той допълни, че „потребностите са много големи“ и за Киев „в голяма степен това е въпрос на оцеляване“.
„Украйна винаги ще помни и ще бъде благодарна за помощта, която България и нейното ръководство ни оказаха“, обобщи Буданов. 

За България засилването на консолидацията с Европа и борбата с влиянието на Руската Федерация са много важни приоритети, тъй като Кремъл винаги се опитва да “влезе” във вътрешните процеси на управление на държавите – което се случва много често напоследък.

Петима високопоставени български политици са се обърнали за защита към Националната служба за охрана заради заплахи от Русия съобщава БНР. Беше съобщено, че междуведомствена комисия в състав председателят на НСО, председателят на ДАНС и главният секретар на МВР е взела решение да бъде гарантирана безопасността им. Отбелязва се, че сигналът е получен миналата седмица. 

Съпредседателят на парламентарната група на “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) Кирил Петков потвърди, че му е осигурена охрана, без да уточнява подробности. Друг съпредседател на парламентарната група на ПП-ДБ и лидер на Демократи за силна България Атанас Атанасов отказа коментар.

Изглежда странно защо й е на РФ да “закача” хора от структурите на вътрешните работи и националната сигурност на България? Въпросът отпада от само себе си, ако си припомним, че през юли имаше изявления на властите, че България може да предостави на Украйна около 100 бронетранспортьора от складовете на МВР. По думите на депутата от “Демократична България” Ивайло Мирчев, тези бронетранспортьори са произведени през 60-те и 70-те години на миналия век. Те са придобити от тогавашните вътрешни войски на България, но тези бронетранспортьори не се използват и на практика вече не са необходими. Мирчев каза, че България плаща много за съхранението и поддръжката на тази техника. 

„С реализацията на тази инициатива са ангажирани министър-председателят Николай Денков, министрите на вътрешните работи и на отбраната, председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев, лидерът на ПП „Граждани за европейско развитие на България“ Бойко Борисов“ – съобщи депутатът. Мирчев изрази надежда, че България все пак ще успее да се възползва от обещаната военна помощ на САЩ в замяна на предоставяне на съветска техника на Украйна.

Във всички случаи позицията на България в посока укрепване на съюзническите отношения с Европа и Украйна е най-изгодна за страната в дългосрочен план. Колкото и да е евтин руският газ или руският петрол, свободата, суверенитетът и бъдещето на страната са много по-скъпи, за да ги заложим на карта в сътрудничество с РФ. Украйна показа това на целия свят със своя болезнен пример и сега е във възможностите на българските власти да направят всичко, за да се окаже Кремъл безсилен срещу мощна съвременна Европа, в която винаги има място за днешната развита България . И примерът с G7 е идеално доказателство за това.

Дмитро Колев, специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *