ДПС вече подкрепя отпадането на фигурата на главния прокурор

Министърът на правосъдието Атанас Славов проведе среща с депутата от ДПС Делян Пеевски. Темата, както обясниха двамата по-късно, е била конституционната реформа. Така и не стана ясно по чия инициатива е била срещата, но новината от нея е, че ДПС вече подкрепя отпадането на фигурата на главния прокурор. След срещата министърът заяви: 

“Разговарям с всички политически партии, основно за необходимостта от конституционни промени. В този процес трябва да участват всички. Без участието на всички няма как да се случи процесът. Очевидно и процедурата, на която вчера всички станахме свидетели – във ВСС се нуждае от съвсем различна концепция. Трябва да има механизъм за освобождаване на главния прокурор, който да не е зависим от някакви временни мнозинства в Съвета, да е ясно разписан на конституционно ниво и на законодателно ниво. Това са теми на нашия разговор”. 

“Аз няма да коментирам господин Пеевски. Ше коментирам това, че нашата формация води разговори и с ГЕРБ, и с ДПС, а вярвам – и с другите политически партии, за да има мнозинство за сериозна конституционна реформа. Моята работа в Министерство на правосъдието, непосредствената, е да приключи процедурата, която е започната във връзка с искането за отстраняването на господин Гешев. Вчера видяхте, в рамките на 14 часа, при спазване на всички процесуални изисквания, при уважаване правото на защита, при допускане на почти всички доказателствени искания, разпит на свидетели, че бяха дадени всички възможности на главния прокурор и на неговия защитник да отстояват своята теза. Моята цел е да гарантирам едно неутрално, безпристрастно обективно производство, в което истината да възтържествува”, допълни Славов. 

Източник: BNR.BG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми