,

До ноември Нидерландия ще запази ветото си срещу България в Шенген 

Със значителна вероятност Нидерландия няма да се откаже от ветото си срещу България в Шенген преди парламентарните избори в страната, които са предвидени за ноември. Това изрази нидерландската евродепутатка Софи инт Велд от партията “Обнови Европа” по време на интервю за БНР.

Според Софи инт Велд, служебното правителство на Нидерландия най-вероятно няма да включи въпроса за присъединяването на България към Шенген в списъка със “спорни досиета”, които служебното правителство не може да решава самостоятелно. Това ще остави възможност за бъдещото правителство да вземе решение по въпроса, което обаче не гарантира автоматично, че проблемът ще бъде окончателно разрешен.

Според евродепутатката, все още е налице резолюция, приета от парламента на Нидерландия, която настоява, че правителството трябва да спре усилията за включване на България в Шенген.

Софи инт Велд подчертава, че технически кабинетът може да не спази тази резолюция, но политически това би било изключително трудно, особено като се има предвид, че партията “Народна партия за свобода и демокрация”, на чийто чело стои премиерът Марк Рюте, остава против включването на България в Шенген.

Също така, Софи инт Велд предполага, че Нидерландия може да блокира България, но да позволи на съседната Румъния да присъедини към Шенген.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми