Днес Съветът за сигурност на ООН ще разглежда руските обстрели на Одеса

На 26 юли ще се проведат две заседания на Съвета за сигурност на ООН. Първото е свикано от Русия заради „преследването на руското православие“, а второто, свикано от Украйна, заради руския обстрел на историческия център на Одеса.

По думите на британския постоянен представител в ООН Барбара Удуърд, на втората среща ще бъдат обсъдени последните руски атаки срещу гражданска инфраструктура и пристанища, както и „опитите на Москва да превърне в оръжие световните запаси от храни“.

ООН ще разгледа руските обстрели по историческия център на Одеса, включен в Основния списък на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО. При масираната руска атака в нощта на 23 юли загина един и бяха ранени 22 мирни граждани, 4 от тях деца. Пострадаха два архитектурни паметника, от кметството на Одеса уточниха, че в резултат на варварския нощен обстрел в града са пострадали над 40 сгради.

По данни на ОК “Юг”, руснаците са обстрелвали пристанищната инфраструктура на Одеса, но заради неточност на ракетите са повредени цивилни обекти, в частност беше разрушена Спасо-Преображенската катедрала, в която служат свещеници от тъй наречената  “Украинска православна църква на Московската патриаршия”.

По данни на пресслужбата на командването на ВВС на Украйна през нощта на 23 юли русия е изстреляла срещу Одеса 19 ракети, 9 от които са унищожени от украинската ПВО.

След 17 юли, когато Русия обяви излизането си от „зърненото споразумение“, това беше четвъртата голяма атака с ракети и дронове на руските войски срещу Одеса. Русия руши пристанищна инфраструктура, складове за зърно, паметници на културата, домовете на мирните одесчани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми