Днес ГЕРБ-СДС ще дадат отговор на ултиматума на ПП-ДБ


Днес ГЕРБ-СДС ще проведе във Велико Търново национално работно съвещание, на което ще обсъди стратегията си за местните избори, и ще съобщи решението си по поставените въпроси от ПП-ДБ.

Последният работен ден от седмицата в Народното събрание беше силно емоционален, и изпълнен с взаимни обвинения от страна на двете първи политически сили.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че няма да има ротация на министър-председателите, и обвини ПП-ДБ в извършване на чистки в държавната администрация, като опит за спечелването на местните избори. Борисов обаче отхвърли тезата, че ГЕРБ-СДС искат да свалят правителството.

Последва бърза реакция от ПП-ДБ. Кирил Петков и Христо Иванов обявиха, че депутатите на коалицията няма да влязат в пленарната зала, и заявиха, че ГЕРБ-СДС прокарват своите решения и законопроекти с плаващи мнозинства, включващи ДПС и “Възраждане“.

След заседание на коалицията ПП-ДБ, Кирил Петков постави ултиматум на партньорите си по управление. Той обяви, че ще бъде поискана оставката на правителството, ако не бъдат изпълнени седем гаранции, и че ще поканят на среща представителите на първата политическа сила, за да бъде подписан “Механизъм за гарантиране на реформаторска програма“.

Напрежението между двете най-големи парламентарни групи предизвикаха назначенията по висшите етажи на държавната администрация. ГЕРБ-СДС приемат действията на своя управленски партньор като чистки. Полемика възниква около всички 89 поста в държавната администрация, включително и на шефовете на службите, които вече неведнъж предизвикаха бурна реакция, особено след записите, в които се говореше за съгласуване с чужди посолства.
Министър-председателят Николай Денков заяви пред журналисти, че и двете политически сили трябва да се успокоят, и че той и Мария Габриел работят без всякакво напрежение. Премиерът твърди, че всички назначения в министерствата се правят след съвместно съгласуване на имената, и същата практика ще бъде следвана по отношение на кандидатите за областни управители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *